Marsmeteoriet mogelijk bewijs van leven op Mars

mars

Onderzoekers hebben een fragment van een 1,3 miljard jaar oude Marsmeteoriet onderzocht en vonden een mysterieuze celachtige structuur. De Griekse en Britse wetenschappers beweren dat hier ooit water bevond.

De bijzondere structuur werd gevonden door dr Elias Chatzitheodoridis van de Technische Universiteit van Athene. Hij analyseerde een Marsmeteoriet, beter bekend als Nakhla. Toen hij de kamer vond, schakelde hij professor Ian Lyon van de universiteit van Manchester in. “Het lijkt op een gefossiliseerde, aardse, biologische cel, maar het is afkomstig van Mars”, zegt Lyon. “Uit ons onderzoek blijkt dat het geen cel was, maar dat de piepkleine kamer ooit water bevatte. Dit water is later verhit, mogelijk door de asteroïdeinslag.”

De Nakhla-meteoriet viel in 1911 op aarde.
De Nakhla-meteoriet viel in 1911 op aarde.
Dr Sarah Haigh van de universiteit van Manchester fotografeerde de celachtige structuur. Normaal gesproken maakt ze hoge resolutiefoto’s van nieuwe elektronische apparaten, maar voor deze ene keer kreeg ze de kans om iets anders te fotograferen. De foto’s verwierven inzicht in de verschillende lagen van materialen in de meteoriet.

Leven op Mars?
De bewijzen voor leven op Mars stapelen zich op. Wetenschappers denken dat er onder het oppervlak van de rode planeet leven is gevormd en geëvolueerd. Mogelijk ontstonden er hydrothermale bronnen door inslagen van grote asteroïden, waardoor leven kans kreeg zich te ontwikkelen.

“Leven zoals wij dat kennen, bijvoorbeeld in de vorm van bacteriën, zouden op Mars kunnen gedijen”, vervolgt Lyon. “Al hebben we ze nog niet gevonden. Het is heel goed mogelijk dat er vandaag de dag nog steeds leven op Mars is.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd