Hoeveel meren telt de aarde? Wetenschappers zijn eruit!

meer

Altijd al benieuwd geweest hoeveel meren er op aarde zijn? Wetenschappers hebben satellietfoto’s en computermodellen gebruikt om alle meren op aarde te tellen. Het is de eerste keer dat meren op een betrouwbare manier zijn geteld.

Wat blijkt: er zijn 117 miljoen meren op aarde. Samen bedekken ze 3,7 procent van het oppervlak van onze planeet.

Het paper van de onderzoekers verschijnt in het wetenschappelijke journaal Geophysical Research Letters, maar is ook online te lezen.

Feiten en cijfers

Van de 117 miljoen meren behoren 90 miljoen meren tot de kleinste categorie. Zij zijn 0,2 tot één hectare groot. 27 miljoen meren zijn dus groter dan één hectare. 85 procent van alle meren – en 50% van het totale oppervlak van meren – ligt niet hoger dan 500 meter boven zeeniveau. De meeste meren bevinden zich op het noordelijk halfrond tussen de breedtegraden 45° en 75°. Hiertoe behoren ook Nederland en België, al zullen vooral grote landen als Canada en Rusland hofleveranciers zijn van de meren

Broeikaseffect
De onderzoekers uit Zweden, Estland, Frankrijk en de Verenigde Staten hopen dat hun onderzoek meer licht schijnt op de rol van meren als het gaat om het globale broeikaseffect. “Voordat we kunnen vaststellen wat de bijdrage van meren aan klimaatverandering is, moeten we eerst de omvang van de verschillende processen in meren weten.”

De grootte van een meer is enorm belangrijk. Kleine, ondiepe meren zijn rijk aan voedingsstoffen, omdat licht overal doordringt. Hierdoor vinden in kleine meren veel koolstofgerelateerde processen plaats.

Zo makkelijk is het niet
Eerdere schattingen waren te hoog of te laag, dus ontwikkelde het onderzoeksteam een methode om meren met een minimale grootte van 0,2 hectare mee te nemen. Toch bleek het nog steeds een ingewikkelde missie, want niet alle meren zien er donker uit vanuit de ruimte. Sommige meren zijn lichter, omdat ze minder diep zijn. Daarnaast kunnen schaduwen van wolken en bergen – of donkere bossen – eruit zien als meren, terwijl ze dat niet zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd