Mars One begint zoektocht naar astronaut die voorgoed naar Mars gaat

mars one

Wie krijgt straks een enkeltje Mars aangeboden en mag de lange reis naar de rode planeet gaan maken? Het zal niet lang meer duren voor we dat weten. Het is vanaf nu namelijk mogelijk om uzelf in te schrijven en daarmee is de selectieprocedure officieel gestart!

De selectieprocedure telt vier ‘rondes’. De eerste ronde is nu van start gegaan en betreft de inschrijving. Mensen wereldwijd kunnen zich de komende vijf maanden inschrijven om kans te maken op een ticket naar Mars.

Inschrijvingen
Mars One verwacht flink wat inschrijvingen: de afgelopen maanden gaven al 10.000 mensen uit meer dan 100 landen aan interesse te hebben in een baan als astronaut. Naar verwachting zullen duizenden mensen zich daadwerkelijk voor de missie gaan inschrijven. Bij inschrijving kunnen mensen ervoor kiezen om zich aan het publiek voor te stellen. De eerste filmpjes van de wannabe-astronauten zijn reeds terug te vinden op de site van Mars One. Het publiek kan de kandidaten beoordelen door ze sterren te geven. Of deze kandidaten uiteindelijk ook doorgaan naar de tweede selectieronde is echter niet aan het publiek, maar aan een speciaal comité.

Kosten

Wie zich wil inschrijven en kans wil maken op het felbegeerde ticket naar Mars moet daarvoor in de buidel tasten. Iedereen die zich inschrijft, betaalt administratiekosten die afhankelijk zijn van het bruto binnenlands product per hoofd. Hiermee wil Mars One voorkomen dat er allerlei onzin-inschrijvingen worden gedaan. Door de administratiekosten afhankelijk te maken van het BBP per hoofd is Mars One voor alle mensen wereldwijd even toegankelijk, omdat mensen relatief gezien allemaal hetzelfde moeten betalen om mee te doen.

Belangrijke verkiezing
Aan het eind van deze eerste ronde maakt Mars One een eerste echte selectie: een select gezelschap gaat door naar de tweede ronde. In de volgende ronden worden de astronauten verder bestudeerd en getraind. Uiteindelijk blijft er een groepje van 24 tot 40 kandidaten over. Deze kandidaten zijn volledig getraind en gekwalificeerd om naar Mars te gaan. Het publiek wordt vervolgens gevraagd de keuze te maken: wie van deze 24 tot 40 mensen gaan de geschiedenisboeken in als de eerste bewoners van Mars? “Over 1000 jaar zal iedereen op aarde zich nog steeds herinneren wie de eerste mensen op Mars waren, net zoals Neil Armstrong voor altijd in ons geheugen gegrifd staat,” voorspelt Bas Landsdorp, mede-oprichter van Mars One. “Dat maakt de selectie van de eerste bemanning die naar een andere planeet gaat een hele belangrijke verkiezing. Naar mijn mening belangrijker dan de meeste andere verkiezingen. We hopen dat de hele wereld Mars One helpt bij de democratische zoektocht naar de gezanten die we als mensheid naar Mars sturen.”

Karaktereigenschappen
Misschien vraagt u zich af of iedereen zomaar in aanmerking komt voor een ticket naar Mars. Vanzelfsprekend zijn er wel enkele eisen. Zo moeten deelnemers een goede mentale en fysieke gezondheid hebben. Een hoge of relevante opleiding of ervaring (bijvoorbeeld in de luchtvaart) is geen vereiste. Mars One legt meer de nadruk op bepaalde karaktereigenschappen. Zo is het belangrijk dat mensen creatief en nieuwsgierig zijn en goed met andere mensen kunnen samenwerken. “De dagen waarin moed en het aantal vlieguren in een supersonisch jet de belangrijkste criteria waren, zijn voorbij,” zo onderstreept Norbert Kraft namens Mars One nog maar eens. “Voor deze missie waarbij mensen zich permanent op Mars gaan vestigen, vinden we de manier waarop elke astronaut met anderen samenwerkt en -leeft en de vaardigheid om met een leven vol uitdagingen om te gaan veel belangrijker.”

Mars One wil in 2023 een menselijke kolonie op Mars vestigen. Het is de bedoeling dat in dat jaar vier astronauten op Mars landen en zich daar permanent gaan vestigen. In de jaren die volgen, komen meer mensen naar Mars en vormen er een heuse kolonie die in eerste instantie sterk afhankelijk is van de aarde, maar in een later stadium zelfvoorzienend wordt. Het is de bedoeling dat binnenkort de astronauten die in 2023 als eerste naar Mars gaan, worden geselecteerd. In de jaren die volgen gaan deze astronauten zich op hun missie voorbereiden. Daar hoeven we naar verwachting niets van te missen: het wordt als een reality show op tv uitgezonden. In 2016 en 2018 moet respectievelijk een lander en rover op Mars landen om het nodige vooronderzoek te doen. In 2021 landen de modules waarin de astronauten gaan wonen op Mars, in 2022 wordt de laatste hand aan de nederzetting gelegd en een jaar later kunnen de astronauten dan hun stulpje betrekken. Ambitieus? Jazeker. Haalbaar? Absoluut, zo stelde Bas Lansdorp eerder dit jaar in een uitgebreid interview met Scientias.nl.

Bronmateriaal

"Mars One starts its search for the first humans on Mars" - Mars-one.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mars One.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd