Tetris rekent af met lui oog

tetris

Tetris spelen op doktersadvies. Het kan u zomaar overkomen als u een lui oog heeft. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat het overbekende spelletje heel geschikt is om volwassenen van hun luie oog af te helpen.

Informatie die door een lui oog verzameld wordt, wordt door het brein slecht verwerkt. Vandaar dat het brein steeds vaker ‘voorrang’ gaat geven aan informatie die door het andere oog wordt aangeboden. Het resultaat is een ‘lui oog’: een oog dat minder goed ziet en waarvan het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat.

Tetris
Een lui oog is tot ongeveer het tiende jaar goed te behandelen. Maar voor volwassenen met een lui oog is er geen effectieve behandeling. Tot nu, tenminste. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat een lui oog bij volwassenen behandeld kan worden met behulp van Tetris.

WIST U DAT…

…uit eerder onderzoek al bleek dat het zicht van volwassenen met een lui oog aanzienlijk beter wordt als ze actiespelletjes spelen?

Experiment
De onderzoekers verzamelden negen volwassen mensen met een lui oog en zetten ze een speciale bril op. Wanneer de proefpersonen door deze bril naar het schermpje met daarop het spelletje keken, zag het ene oog alleen de objecten die vielen, terwijl het andere oog alleen de objecten die reeds op de grond lagen, zag. Om het spel te spelen, moesten de ogen dus wel samenwerken. “Wij dachten dat het zicht in het luie oog zou verbeteren als we de ogen dwongen om samen te werken,” vertelt onderzoeker Robert Hess. Bij een tweede groep proefpersonen met een lui oog werd het ‘goede oog’ afgeplakt. Deze proefpersonen werden dus gedwongen om alleen met hun luie oog naar het scherm te kijken en het spel te spelen.

De resultaten
De mensen die Tetris speelden en daarbij beide ogen gebruikten, konden na twee weken al beter zien met hun luie oog. Ook konden ze beter diepte zien. De onderzoekers lieten de proefpersonen bij wie het oog tijdens het experiment was afgeplakt vervolgens ook experimenteren met de bril die ze dwong om beide ogen te gebruiken. En ook hun zicht verbeterde daardoor enorm, zo schrijven de onderzoekers in het blad Current Biology.

“Om het zicht van volwassenen, die op het moment geen andere behandelingsopties hebben, te verbeteren, was het nodig om omstandigheden te creëren die de twee ogen in staat stelden om voor de eerste keer tijdens een bepaalde taak samen te werken,” vertelt Hess. Het onderzoek bewijst maar weer eens hoe plastisch het brein is.

Bronmateriaal

"“Lazy eye” disorder – a promising new therapeutic" - MUHC.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door kengo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd