Malariamug houdt van zweetsok

Malariamuggen houden van zweetsokken. Lukt het om de muggen te lokken met een kunstmatig mengsel van ammoniak, melkzuur en twaalf vetzuren? Nee, de mug heeft het trucje door en vliegt als eerste naar de zweetsok. Kunnen wetenschappers het kunstmatige mengsel nog verbeteren?

“We missen nog iets essentieels in ons geurmengsel”, zegt postdoc Renate Smallegange van de Wageningen Universiteit. “Mensen hebben blijkbaar iets in hun geurprofiel dat heel specifiek is.”

Smallegange weet niet welke geurstoffen dat zijn. “Ons zweet bestaat uit meer dan driehonderd geurstoffen. We willen nu selecties gaan maken: welke geurstoffen in ons zweet kan de mug ruiken? We hebben ook aantrekkelijk zweet vergeleken met minder aantrekkelijk zweet, maar de verschillen in samenstelling van ons zweet zijn klein.”

Doel is om de malariamuggen in de val te lokken met een effectief geurmengsel. De Wageningse entomologen doen veldexperimenten met collega-onderzoekers in Kenia, Tanzania en Gambia naar de beste geurmengsels en de beste plekken om de geurvallen te plaatsen.

Voorlopig is het ultieme malaria-parfum nog niet gevonden.

Bronmateriaal

Wageningen Universiteit

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd