Maak snel kennis met deze nieuwe soort hagedis..voor ‘ie uitsterft

  Wetenschappers hebben in het westen van Australië een nieuwe soort hagedis ontdekt. Een bijzondere vondst en toch was de vreugde maar van korte duur: het lijkt er namelijk op dat de hagedis niet lang meer in ons midden zal zijn.

  De nieuwe soort hagedis heeft de naam Ctenotus ora gekregen en leeft in de zandduinen aan de westelijke kust van Australië. Het beestje is ongeveer zes centimeter lang, zo meldt het blad Zootaxa. “De ontdekking van een nieuwe soort is een gedenkwaardige gebeurtenis in de wetenschap,” vertelt onderzoeker Geoffrey Kay. En daar vormt deze ontdekking zeker geen uitzondering op. “Om zoiets nieuws te ontdekken, zo dicht bij één van de grootste steden van ons land, demonstreert hoeveel er nog te ontdekken valt.”

  WIST U DAT…

  …de nieuwe staart die hagedissen kunnen laten groeien als ze hun staart verliezen, lang niet zo goed is als de oude?

  “Hoewel het een fantastische ontdekking is, is het zeker geen reden voor een feestje. Onze nieuwe hagedis dreigt net zo plotseling als we ‘m nu ontdekt hebben, te verdwijnen.” De hagedis heeft in de zandduinen nabij Perth een relatief klein leefgebied. En dat gebied wordt alleen maar kleiner: steeds meer zandduinen maken plaats voor huizen.

  Onduidelijk is nog of de hagedis op korte termijn al gevaar loopt om te verdwijnen. “In het wild hebben we slechts enkele van deze hagedissen aangetroffen, dus hoewel we weten dat hun aantallen klein zijn, weten we niet goed hoe groot de populatie exact is.”

  Bronmateriaal

  "Hello, goodbye to new lizard" - ANU.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Brad Maryan.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd