Tien jaar langer leven? Stop voor uw veertigste met roken!

Nieuw onderzoek biedt rokers die in de dertig zijn een prima excuus om er nu toch echt eens mee te stoppen. Een studie van de universiteit van Oxford wijst uit dat vrouwen die voor hun veertigste stoppen met roken daar tot wel tien extra levensjaren mee winnen kunnen.

Dat schrijven de onderzoekers in het gezaghebbende blad The Lancet. Hun studie gaat in eerste instantie over roken onder vrouwen, maar heeft zeker ook implicaties voor rokende mannen.

Kleinere kans
Tweederde van alle sterfgevallen onder rokers die in de vijftig, zestig of zeventig jaar oud zijn, zijn het resultaat van roken, zo schrijven de onderzoekers. Maar vrouwen die rond hun dertigste stopten met roken, wisten de kans dat ze later door de gevolgen van roken vroegtijdig zouden sterven, met wel 97 procent te verkleinen. Heel concreet komt dat op het volgende neer, zo concludeert onderzoeker Richard Peto: “Rokers (zowel mannen als vrouwen, red.) die voordat ze de middelbare leeftijd bereiken stoppen met roken, winnen daarmee gemiddeld tien levensjaren extra.”

WIST U DAT…

…u wanneer u wilt stoppen met roken, het beste eerst af kunt bouwen? Dat vergroot de kans dat het lukt!

Het onderzoek
De onderzoekers concluderen dat op basis van een zeer grootschalige studie. Ze bestudeerden 1,3 miljoen vrouwen die tussen de 50 en 65 jaar oud waren. Ze volgden de vrouwen tussen 1996 en 2001. Aan het begin van de studie vulden de vrouwen een vragenlijst in. Onder meer over hun leefstijl, gezondheid en sociale leven. Aan het begin van de studie rookte 20 procent van de proefpersonen, 28 procent rookte niet meer en 52 procent had nooit gerookt. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die na drie jaar na de start van het onderzoek nog steeds rookten een bijna drie keer grotere kans hadden om in de negen jaar daarna te overlijden.

Mate
Ook de mate waarmee vrouwen rookten, bleek invloed te hebben. Hoe meer vrouwen rookten, hoe groter ook hun kans om te overlijden. Maar zelfs voor vrouwen die maar weinig rookten (tussen de één en negen sigaretten per dag) was de kans om vroegtijdig te sterven twee keer zo groot als voor vrouwen die niet rookten.

Samenvattend blijkt uit het onderzoek dat de gevaren van roken voor vrouwen veel groter zijn dan gedacht. Maar ook dat stoppen met roken veel meer voordeel oplevert dan wetenschappers altijd durfden hopen. Stoppen is dan ook zeker de moeite waarde, zo stellen de onderzoekers.

Bronmateriaal

"Women who stop smoking in their 30s can gain 10 years of life" - Ox.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd