Liftende robot voltooit zijn reis dwars door Canada

lift

Kan een robot van de ene naar de andere kant van Canada reizen door te liften? Ja! HitchBOT is – na een reis die startte in Halifax en meer dan 6000 kilometer lang was – in Victoria gearriveerd. Met dank aan tal van automobilisten!

De robot startte zijn grote avontuur eind juli. Uitgerust met bewegende armen, een camera, een glimlach en een vriendelijk praatje moest deze verschillende automobilisten zo ver zien te krijgen dat ze hem in de auto zetten en hielpen om zijn lange reis van de ene naar de andere kant van Canada te volbrengen. “Meestal maken we ons zorgen over of we robots wel kunnen vertrouwen,” vertelde onderzoeker Frauke Zeller, kort voor de mede door haar ontwikkelde robot aan zijn reis begon. “Dit project stelt de vraag: kunnen robots mensen vertrouwen? HitchBOT moet vertrouwen op mensen om zich te verplaatsen en laat zich daarbij onder meer door mensen in een gordel vastzetten,” voegde onderzoeker David Harris Smith toe.

En nu blijkt dat robots – of in ieder geval HitchBOT – vertrouwen heeft in de mensheid. Na bijna een maand onderweg te zijn geweest is de robot in Victoria gearriveerd. Niet helemaal heelhuids, overigens. Zo praat de robot niet meer zo vlotjes als aan het begin van de reis en zit er een scheur in het plastic dat zijn LED-schermen moest beschermen. Maar dat is ongetwijfeld allemaal per ongeluk gegaan.

De onderzoekers mogen dan ook tevreden terugkijken op hun experiment, bedoeld om meer te weten te komen over de interactie tussen robots en mensen. HitchBOT – die kan praten, vol met grappige feitjes zit en vragen kan beantwoorden – bleek charmant en sociaal genoeg om in totale afhankelijkheid van mensen de reis dwars door Canada te voltooien.

Bronmateriaal

"HitchBOT" - Hitchbot.me

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd