Krachtige aardbeving raakt Indonesië

Voor de westkust van het noorden van Sumatra heeft vanmorgen een beving met een kracht van 8,7 op de Schaal van Richter plaatsgevonden.

Dat meldt USGS (United States Geological Service). De beving vond plaats op een diepte van zo’n 33 kilometer. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven.

Banda Atjeh
De beving vond plaats voor de westkust van het noordelijke deel van Sumatra. Op zo’n 434 kilometer afstand van Banda Atjeh, een plaats die in 2004 nog zwaar getroffen werd door een zware zeebeving met een kracht van 9,3 op de schaal van Richter. Hierbij kwamen in totaal meer dan 200.000 mensen om het leven.

Op onderstaand kaartje is te zien waar het epicentrum van de beving van vanochtend zich precies bevond.

Afbeelding: USGS.gov

Indonesië wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Op 6 april vond niet heel ver van het huidige epicentrum nog een beving met een kracht van 5,4 op de Schaal van Richter plaats. De aardbevingen zijn het resultaat van twee platen die hier tegen elkaar aan schuren: de Euraziatische plaat (in het plaatje hieronder in het groen aangegeven) en de Australische plaat (hieronder in het oranje aangegeven). De platen schuren echt langs elkaar heen en blijven soms ‘hangen’. Hierdoor bouwt zich een enorme kracht op die na verloop van tijd heel plotseling vrijkomt. En dat resulteert dan in een krachtige aardbeving.

Afbeelding: USGS.gov

De USGS roept mensen op om te laten weten of zij de beving gevoeld hebben en hoe sterk deze was. Op onderstaand kaartje zijn de eerste resultaten hiervan verwerkt. Te zien is bijvoorbeeld dat de beving in Padang heel goed voelbaar was.

Afbeelding: USGS.gov

Bronmateriaal

"Magnitude 8.7 - Off the west coast of northern Sumatra" - USGS.gov
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Google Maps.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd