Kolibrie schudt regen van zich af

Zelfs als het flink regent, kan Anna’s kolibrie in de lucht blijven. Het vogeltje gebruikt daar ongelofelijke krachten voor, zo blijkt.

Anna’s kolibrie leeft in dichte, tropische bossen. Het kan hier flink regenen, maar daar laat de kolibrie zich niet door tegenhouden. Zelfs in de regen vliegt het vogeltje gewoon door.

Onderzoek
Wetenschappers begrepen niet goed hoe het beestje dat kon doen en startten een onderzoek. Ze filmden Anna’s kolibrie terwijl deze rondvloog. Vervolgens namen ze wat water en besprinkelden het beestje hiermee. “We simuleerden drie verschillende soorten regen,” vertelt onderzoeker Victor Ortega-Jimenez. Maar of het nu een miezerbuitje of een echte regenbui was: de vogel bleef in de lucht, zo schrijven de onderzoekers in het blad Royal Society Interface.

WIST U DAT?

…er vroeger mieren leefden die net zo groot waren als een kolibrie?

Schudden
De camerabeelden verraden hoe de vogel het doet. Wanneer deze met regen te maken krijgt, schudt deze zijn hoofd met zo’n enorme kracht dat er een g-kracht van wel 34 wordt opgewekt. Even ter vergelijking: een Formule 1-wagen komt vaak niet verder dan een 6g. De vogel schudt zijn hoofd zo gedurende ongeveer 0,1 seconde en verwijdert op deze manier vrijwel alle druppels van zijn veren.

Stabiel
Het meest indrukwekkende is nog wel dat de vogels terwijl ze deze manoeuvre maken, gewoon heel stabiel in de lucht blijven hangen. “We weten dat visuele informatie belangrijk is om de vlucht te regelen,” vertelt onderzoeker Robert Dudley. “En wanneer je je hoofd schudt, valt dat weg en toch blijven ze stabiel. Ze vallen niet uit de lucht.”

De onderzoekers hopen dat hun onderzoek wetenschappers die werken aan hele kleine luchtvaartuigen verder kan helpen.

Bronmateriaal

"Hummingbirds shake their heads to deal with rain" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jamie Chavez (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd