‘Klimaatverandering maakt van Hull tweede Venetië’

 KLIMAAT  De Britse havenstad Hull dreigt het Venetië van het noorden te worden. Dat menen Engelse toparchitecten. Zij hebben de handen ineen geslagen en ontwikkelen diverse plannen om het historische centrum te redden. Zo zouden delen van de buitenwijken onder water gezet moeten worden, om te zorgen dat het centrum de voeten droog houdt.

“Kuststeden als Hull krijgen steeds meer last van het stijgende zeeniveau,” vertelt het hoofd van de denktank Royal Institute of British Architects’ Building Futures, Ewan Willars. “Je moet gebieden kiezen die je wilt beschermen en historische centra zijn gewoonlijk het meest belangrijk. In het geval van Hull kunnen we een ommuurde historische stad, geheel omringd door water creëren. Het zou het Venetië van het noorden kunnen zijn.”

Het rapport met de veelzeggende titel Facing Up to Rising Sea-levels zet drie strategieën uiteen in een poging steden van de klimaatverandering te redden. Zo kan er gekozen worden voor een verdedigingswal, het creëren van drijvende steden of terugtrekking (het water toestaan bepaalde delen te enteren). “Natuurlijk zijn dit hele extreme opties. De meest voor de hand liggende oplossing is een combinatie van deze drie.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd