Helikopter zonder wieken stijgt op

 TECHNOLOGIE  Israelische technici hebben succesvol een fancraft getest. Dit is een helikopter zonder een gewone rotor. Het voertuig maakt gebruik van een ventilator. De AirMule is in essentie dus een helikopter met een propeller aan de binnenkant. De fancraft steeg een meter op van de grond, om vervolgens te dalen. Hiermee beschouwen de technici van Urban Aero de testvlucht als een succes. De minivlucht was volledig computergestuurd. De fancraft was onbemand.

Urban Aero zegt dat het voertuig windvlagen tot 100 kilometer per uur aan kan. Op de schaal van Beaufort kan de fancraft in de lucht blijven tot een windsnelheid van tien. Dit is best bijzonder, want eerdere fancraften zijn niet zo stabiel. Dit komt omdat de fancraft van Urban Aero de techniek heeft aangepast. In plaats van dat de hele ventilator draait als de helikopter een andere richting uit wil; draaien enkel de verticale bladen die de luchtstroom bepalen.

Binnenkort wordt er weer een nieuwe test uitgevoerd met de AirMule, alleen dan hoopt het voertuig een grotere hoogte te bereiken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd