Klein motje verpulvert het record ultrasone-geluiden-horen

  wasmot

  Wetenschappers hebben ontdekt dat de wasmot een zeer gevoelig gehoor heeft. Het motje blijkt in staat om geluidsfrequenties tot zo’n 300 kHz waar te nemen. Een record in de dierenwereld!

  Ter vergelijking: wij mensen zijn maar in staat om geluidsfrequenties tot 20 kHz waar te nemen en als we ouder worden, neemt dat nog eens af naar 12 tot 15 kHZ. En ook dolfijnen komen niet bij het gehoor van de wasmot in de buurt: zij blijven steken op 160 kHz.

  Vleermuis
  “Het is niet helemaal duidelijk hoe de motten de vaardigheid om zulke hoge frequenties waar te nemen, hebben ontwikkeld,” vertelt onderzoeker James Windmill. “Maar het is mogelijk dat ze de communicatie onderling moesten verbeteren, om te voorkomen dat hun natuurlijke vijand die vergelijkbare geluiden gebruikt – de vleermuis – deze op zou vangen.”

  WIST U DAT…

  …er spinnen zijn die vleermuizen opeten?

  Interessant
  Voor zover wetenschappers nu weten is er geen enkel ander dier dat in staat is om zulke hoge geluidsfrequenties waar te nemen. Voor onderzoekers is het motje dan ook zeer interessant. Ze hopen in de toekomst te achterhalen hoe het gehoor van het motje precies werkt. Mogelijk kan die kennis vervolgens gebruikt worden om de manier waarop ultrasone geluiden worden uitgezonden en door de lucht reizen te achterhalen. Ook kan het leiden tot nieuwe technologische innovaties, zoals hele kleine en gevoelige microfoons.

  Het volledige onderzoek van de wetenschappers is terug te vinden in het blad Biology Letters.

  Bronmateriaal

  "Researchers discover world’s most extreme hearing animal" - Strath.ac.uk
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Simon Hinkley & Ken Walker / Museum Victoria.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd