Kijk uit: reuzenmiereneters zijn levensgevaarlijk!

miereneters

Ga je deze zomer op vakantie naar Zuid-Amerika? Kijk dan uit voor reuzenmiereneters. Deze dieren zijn namelijk in staat om mensen te doden, zo schrijven wetenschappers in een paper dat deze maand in het wetenschappelijke journaal Wilderness and Environmental Medicine verschijnt.

In het paper worden meerdere voorbeelden genoemd van mensen die zijn gedood door een reuzenmiereneter, zoals een 47-jarige man die op 1 augustus 2012 tijdens het jagen het dier tegenkwam. De man schoot de reuzenmiereneter niet dood, maar koos ervoor om het dier met een mes te verwonden. De miereneter tackelde dit idee door overeind te staan en de man met zijn voorpoten vast te grijpen. De man kon uiteindelijk bevrijd worden door zijn zonen, maar hij bloedde al snel dood.

Wat is de reuzenmiereneter?

Een reuzenmiereneter leeft in het Amazone-regenwoud en nabije graslanden. Het dier weegt 40 kilo en kan wel twee meter lang worden. De staart voegt er nog eens 60 tot 90 centimeter aan toe. Een reuzenmiereneter heeft scherpe klauwen en gebruikt deze om mierennesten open te scheuren. Vervolgens steekt hij zijn snuit naar binnen om met zijn tong mieren en termieten op te likken. Een miereneter steekt zijn tong ongeveer 150 keer per minuut naar binnen en buiten en eet gemiddeld 30.000 mieren per dag.

Een soortgelijk incident vond twee jaar daarvoor plaats met een 75-jarige man in Mato Grosso in Brazilië. Ook zijn dijbeenslagader werd opengehaald door een reuzenmiereneter, waardoor de man ter plaatse overleed.

De reuzenmiereneter is een beschermd diersoort. Het leefgebied van de miereneter krimpt dagelijks. Soms worden suikerrietplantages afgebrand voor de oogst, waarbij veel reuzenmiereneters om het leven komen of ernstig worden verbrand. Daarnaast heeft het dier – evolutionair gezien – niet de beste instrumenten meegekregen: een miereneter kan namelijk slecht zien en horen.

Kom je een reuzenmiereneter in het wild tegen? Zoek nooit direct de confrontatie op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd