Jupiters grote manen geven ook verduisterd nog licht

ganymedes

De vier grootste manen van Jupiter blijven licht geven. Zelfs als ze in de schaduw van Jupiter staan en niet direct door de zon verlicht worden. Dat hebben astronomen met behulp van onder meer de Hubble-telescoop ontdekt.

Met name de manen Ganymedes en Callisto geven wanneer ze verduisterd zijn nog relatief veel licht. In verduisterde toestand is hun helderheid vergelijkbaar met ongeveer één miljoenste van hun ‘normale’ helderheid (dat wil zeggen: hun helderheid wanneer ze niet verduisterd zijn).

De grote vraag is natuurlijk: waar komt het licht dat de verduisterde manen beschijnt, vandaan? De onderzoekers vermoeden dat de manen wanneer ze in Jupiters schaduw staan en niet direct door de zon beschenen worden, indirect verlicht worden. Ze zouden verlicht worden door zonlicht dat door nevels in de bovenste lagen van Jupiter verspreid wordt.

Een verduisterde Ganymedes. Afbeelding: NAOJ / JAXA / Tohoku University.
Een verduisterde Ganymedes. Afbeelding: NAOJ / JAXA / Tohoku University.

Het bovenste deel van Jupiters atmosfeer is lastig te bestuderen. Als dit deel van de atmosfeer inderdaad verantwoordelijk is voor de verlichte verduisterde manen kunnen onderzoekers door dit licht te bestuderen wellicht meer te weten komen over de atmosfeer van de gasreus.

Bronmateriaal

"Jupiter's Moons Remain Slightly Illuminated, Even in Eclipse" - Subarutelescope.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd