Jong bloed maakt oude muis weer jong

Wetenschappers moeten Dracula gelijk geven: jong bloed kan een oud lichaam verjongen. Tenminste: bij muizen.

Wetenschappers namen een jonge muis (drie maanden oud) en een volwassen muis (twee jaar oud). En ze verbonden het hart- en vatenstelsel van de twee middels een operatie aan elkaar. Het gevolg: bloed van de jonge muis stroomde door de oude muis en omgekeerd.

Resultaten
De resultaten zijn opvallend. De oude muis ging opeens veel meer nieuwe cellen aanmaken in het deel van het brein dat betrokken is bij het vormen van herinneringen. Maakte het dier er eerst slechts 400 aan: nu 1000. Bij de jonge muis was het juist omgekeerd: deze ging een kwart minder nieuwe cellen aanmaken. Ook gingen de jonge dieren slechter presteren. Hun geheugen ging achteruit en ze waren minder goed in staat om te leren. “De leeftijd van bloed heeft een effect op het brein,” zo moet onderzoeker Tony Wyss-Coray concluderen.

WIST U DAT…

…sommigen ervoor pleiten om ouderdom als een ziekte te gaan zien?

Ouder
Wanneer muizen – maar ook mensen – ouder worden dan produceren ze minder nieuwe zenuwcellen. De bestaande zenuwcellen worden bovendien zwakker. Maar ook andere delen van het lichaam gaan achteruit. Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat het bloed van jonge muizen ervoor kan zorgen dat oude muizen sterke spieren en een beter immuunysteem krijgen. Blijkbaar heeft het bloed echter ook invloed op de fitheid van het brein.

Deeltjes
Maar welke deeltjes van het bloed hebben die invloed? De onderzoekers bestudeerden het bloed en ontdekten een stofje dat ook in zijn eentje sterk genoeg was om de vorming van nieuwe zenuwcellen af te remmen. Maar een stofje dat de vorming van nieuwe zenuwcellen stimuleert, is nog niet aangetroffen, zo moeten de onderzoekers in het blad Nature concluderen. Toch zijn de onderzoekers er met het oog op de oude muizen en het jonge bloed van overtuigd dat het bestaat.

Het onderzoek suggereert dat ouderdomsziekten – zoals bijvoorbeeld dementie – aan te pakken zijn door naar het bloed te kijken. Nader onderzoek is hard nodig. Zo moet onder meer blijken welke stofjes in het bloed verantwoordelijk zijn voor de verjonging en veroudering en ook moet duidelijk worden of het menselijk brein op dezelfde manier te beïnvloeden is.

Bronmateriaal

"The Brain's Fountain of Youth" - Sciencemag.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Nicolas P. Rougier (via Wikipedia.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd