Archeologen ontdekken paleis van de Maya’s

Wetenschappers hebben in Mexico de restanten van een 2000 jaar oud paleis teruggevonden. Het paleis is gebouwd door de Maya’s.

Het gebouw werd gevonden in het gebied Plan de Ayutla, zo is op de site van het Mexicaanse instituut voor antropologie en geschiedenis te lezen.

Het paleis telt diverse kamers. Opvallend zijn de muren: die zijn soms wel een meter dik. Ook hebben de muren veel ronde hoeken. Wie ooit in het paleis woonde, is nog niet duidelijk. De bewoner van het gebouw zou wel belangrijk zijn geweest en over een deel van het Maya-rijk hebben geheerst.

Hoewel het paleis al 2000 jaar oud is en grotendeels is vervallen, zijn de contouren nog goed zichtbaar. Een kijkje nemen? In 2012 gaat het complex waar het paleis deel van uitmaakt naar verwachting open voor publiek. Wie zolang niet kan wachten, kan hier alvast terecht voor de foto’s.

Het Maya-rijk kwam op in het jaar 1000 voor Christus. Zo’n 1900 jaar later kwam de machtige beschaving tot een einde. De Maya’s halen echter nog regelmatig het nieuws. Niet alleen met prachtige kunst of bouwwerken die gevonden worden, maar ook vanwege hun beruchte kalender die in 2012 af zou lopen. De Maya’s waren goed ontwikkeld. Zo wisten ze uitzonderlijk veel van wiskunde en van sterrenkunde.

Bronmateriaal

"2000 jaar oud Maya-complex ontdekt" - NOS.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door INAH (via INAH.gob.mx).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd