Jasmijngeur kan valium vervangen

Vergeet de slaappillen of humeur verbeterende medicijnen en neem uw toevlucht tot een snufje jasmijn. Dat is het advies van Duitse wetenschappers aan het adres van gebruikers van kalmeringsmiddelen. Jasmijn blijkt moleculair vergelijkbaar te zijn met het zwaardere valium.

De geur van gardenia jasminoides – oftewel: jasmijn – neemt angst weg en laat mensen beter slapen, zo blijkt uit onderzoek. Wanneer iemand aan jasmijn ruikt, belanden de kalmerende moleculen via de neus en de longen in het bloed. En daar gaan ze aan het werk.

De onderzoekers testten honderden soorten geuren op mensen en muizen om te zien hoe die erop reageerden. Ze waren met name benieuwd of één van de geuren de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur kon beïnvloeden. Deze neurotransmitter wordt door conventionele medicijnen zoals valium versterkt. Jasmijn bleek de beste vervanger van valium te zijn. Uit nader onderzoek blijkt dat zowel een injectie met jasmijn als het inademen van de geur invloed heeft op het gedrag van muizen; de dieren worden er veel kalmer van.

Volgens de onderzoekers kan de geur helpen bij angst, pijn, spanning, slaapgebrek en agressie. “De resultaten kunnen ook gezien worden als wetenschappelijk bewijs dat aromatherapie werkt,” meent onderzoeker Hanns Hatt. De wetenschappers hopen de samenstelling van jasmijn in de toekomst te veranderen zodat de werking ervan versterkt wordt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd