Japanse aardbeving nu ook te beluisteren

Wetenschappers geven de Japanse aardbeving een stem. Zo kunnen ook mensen nu horen hoe deze beving klonk.

Het was gisteren precies een jaar geleden dat deze vernietigende aardbeving in Japan toesloeg. De beving met een kracht van 9 op de Schaal van Richter ging vergezeld door een tsunami die golven van wel dertig meter hoog opleverde. De beving en tsunami kostten vele duizenden mensen het leven. Ook zorgde de beving voor blijvende problemen met een kernreactor.

Geluiden
We hebben de beelden op tv allemaal gezien. Maar wat speelde zich nu precies onder de voeten van de Japanners af? Wetenschappers besloten na de beving op zoek te gaan naar een methode om dat ook voor mensen die er helemaal geen verstand van hebben onder woorden te brengen. Het leidde tot een geluidsfragment waarin mensen kunnen horen hoe de ramp klonk.

WIST U DAT…

…de Japanse beving enorme scheuren achterliet? Bekijk ze hier!

Seismograaf
Ze gebruikten daarvoor de informatie die door seismografen werd verzameld. Deze apparaten legden de trillingen vast. Wij kunnen dat zien, maar we kunnen de trillingen onmogelijk horen. De onderzoekers brengen daar verandering in door de snelheid ervan te vergroten. Ze speelden de trillingen vijftig tot honderd keer sneller af. En zo worden de trillingen opeens hoorbaar.

Filmpje 1
In het eerste filmpje is eerst de zwaarste schok (met een kracht van negen op de Schaal van Richter) te horen. Daarna volgen kleinere naschokken. Dat we de beving kunnen horen, komt doordat de onderzoekers deze versneld (100x) afspelen.

Filmpje 2
In het tweede filmpje zijn ook trillingen te horen. Dit zijn trillingen die eveneens door de Japanse aardbeving veroorzaakt werden, maar nabij de San Andreas-breuk (in Californië) zijn waargenomen. Ook deze geluiden zijn het resultaat van een versnelling (100x).

De onderzoekers hopen dat mensen dankzij hun inspanningen meer interesse krijgen in seismologie. En het moet worden toegegeven: luisteren naar aardbevingen is toch wel een heel bijzondere gewaarwording. Meer filmpjes bekijken/beluisteren? Dat kan hier!

Bronmateriaal

"Listening to the 2011 Magnitude 9.0 Tohoku-Oki, Japan, Earthquake" - Seismosoc.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jay Okonek / United States Navy (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd