Groenland sneller groen dan gedacht

Onderzoek toont aan dat er geen enorme temperatuurstijgingen voor nodig zijn om de Groenlandse ijskap geheel te laten smelten.

Wetenschappers dachten altijd dat een temperatuurstijging van 3,1 graden Celsius of meer nodig was om de Groenlandse ijskap te laten smelten. Maar dat is te optimistisch, zo is nu in het blad Nature Climate Change te lezen. Een temperatuurstijging van 1,6 graden Celsius is al genoeg om Groenland ijsvrij te maken.

Opgewarmd
Zorgwekkend. Zeker als u bedenkt dat de aarde naar schatting al zo’n 0,8 graden Celsius is opgewarmd. En als u bedenkt dat het smelten van de Groenlandse ijskap een flinke bijdrage kan leveren aan de zeespiegelstijging.

WIST U DAT…

…uit een ander onderzoek weer blijkt dat de Groenlandse gletsjers stabieler zijn dan gedacht?

Wanneer?
Onduidelijk blijft wanneer de Groenlandse ijskap helemaal gaat verdwijnen. Maar het lijkt er wel op dat het relatief snel gaat plaatsvinden. Tenminste: als we ervan uitgaan dat de temperaturen wereldwijd uiteindelijk gemiddeld acht graden Celsius stijgen. En dat is volgens veel onderzoekers een aannemelijk scenario. Binnen 500 jaar zou ongeveer éénvijfde van de ijskap zijn verdwenen. Binnen 2000 jaar is Groenland echt weer groen. “Vergeleken met wat zich in de geschiedenis van onze planeet afspeelde, is dat snel,” benadrukt onderzoeker Alexander Robinson. Wanneer we de uitstoot van broeikasgassen weten te beperken en de temperatuurstijging tot 2 graden Celsius beperkt blijft, komt het plaatje er heel anders uit te zien. Dan duurt het zo’n 50.000 jaar voordat Groenland weer groen is.

Onomkeerbaar
“Onze studie laat zien dat het smelten van de Groenlandse ijskap onder bepaalde omstandigheden onomkeerbaar wordt.” Wanneer de temperaturen gedurende lange tijd boven de 1,6 graden Celsius blijven dan blijft het ijs smelten en groeit het niet meer aan. Zelfs als het klimaat zich na duizenden jaren weer herstelt, lijkt de ijskap niet meer te redden. Het ijs op Groenland is op sommige plaatsen drie kilometer dik en bevindt zich dus op grotere hoogte, waar het kouder is. Wanneer dit ijs smelt, komt de bovenlaag steeds lager en dus in steeds hogere temperaturen te liggen. Daarnaast weerkaatst ijs zonlicht. Wanneer het verdwijnt, wordt er meer zonlicht geabsorbeerd en wordt het dus warmer. Het smeltende ijs versterkt dus op meerdere manieren het smeltproces.

Hoewel onderzoekers het ook voor deze studie van klimaatmodellen moeten hebben, benadrukken ze dat hun studie aanzienlijk nauwkeuriger is dan vorige onderzoeken. Zo zijn er heel veel processen in de modellen verwerkt. Onder meer de verandering in sneeuwval en veranderingen in smeltprocessen wanneer de aarde opwarmt.

Bronmateriaal

"Greenland ice sheet may melt completely with 1.6 degrees global warming" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Christine Zenino (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd