Japan wil in 2050 met lift de ruimte in

Vergeet raketten en ruimtevaartuigen: als het aan de Japanners ligt, reizen we straks per lift zo de ruimte in.

Volgens een Japans bedrijf moet het mogelijk zijn om de lift tegen 2050 in gebruik te nemen. Dat meldt de populaire en over het algemeen goed ingelichte blog Gizmag. De blog baseert zich weer op een artikel dat in de Japanse krant The Daily Yomiuri is verschenen.

Een weekje in de lift
Met de lift kunnen ruimtereizigers, maar ook voorraden in de ruimte worden gebracht. De installatie bestaat uit een 96.000 kilometer lange kabel waarlangs een lift (met plaats voor dertig mensen) met een snelheid van 200 kilometer per uur naar boven vliegt. Op ongeveer 36.000 kilometer hoogte bevindt zich een ruimtestation. Een snelle rekensom wijst uit dat een reis per lift naar dit ruimtestation al snel 7,5 dag kost.

WIST U DAT…

…een mens en robot onlangs voor het eerst in de ruimte de handen hebben geschud?

Koolstofnanobuisjes
De installatie moet vanzelfsprekend ongelofelijk sterk, maar ook weer niet te zwaar zijn. Daarom denken de Japanners hun toevlucht te nemen tot koolstofnanobuisjes. Energie haalt de lift uit zonnepanelen.

Hoewel de Japanners het doen voorkomen alsof het een appeltje eitje is, is het tegendeel waar. Het is een ambitieus project dat ongetwijfeld veel geld gaat kosten. Tegelijkertijd biedt zo’n lift ook veel voordelen. Zo wordt het in de ruimte brengen van mensen en voorraden dankzij de lift een stuk goedkoper. De Japanners zijn dan ook niet de enigen die zo’n ruimtelift wel zien zitten. Ook in de VS wordt er hard over nagedacht. Maar de Amerikanen merken terecht op dat er nog wel wat hindernissen overwonnen moeten worden voordat de lift er komt. Eén voorbeeld van zo’n enorme hindernis? Rondvliegend ruimteafval.

Bronmateriaal

"Japanese company plans to have space elevator "up" and running by 2050" - Gizmag.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd