Zon heeft drukke week achter de rug

De zon heeft zich de afgelopen week flink uitgesloofd. Er vonden maar liefst vijf uitbarstingen op de ster plaats, zo meldt NASA.

Het begon allemaal op 23 februari en eindigde welbeschouwd pas gisteren. De vijf uitbarstingen vonden op 23 en 24 februari plaats. Vier ervan zelfs binnen 24 uur.

Een uitbarsting op 24 februari veroorzaakte een coronale massa-ejectie (een plasmawolk). Deze tikte gisteren het magnetische veld van de aarde aan. Maar de plasmawolk was te zwak om voor echte problemen of een mooi schouwspel (aurora’s) te zorgen.

De vijf uitbarstingen op de zon op een rij. Foto's: NASA / SOHO / H. Zell.

SDO (Solar Dynamics Observatory) hield de zon ook tijdens deze drukke week goed in de gaten en maakte onderstaand filmpje. Op het filmpje is één van de uitbarstingen te zien.

De zon laat de laatste tijd regelmatig van zich horen. Eind januari produceerde deze bijvoorbeeld nog de grootste zonnestorm in jaren. En dat ligt helemaal in de lijn der verwachtingen. De zon gaat namelijk door een cyclus (van ongeveer elf jaar). Deze cyclus kent actieve en minder actieve perioden. De zon bevindt zich nu in een wat actievere periode en dan is het heel normaal dat deze met grote regelmaat zonnevlekken en zonnestormen veroorzaakt.

Bronmateriaal

"Five Solar Eruptions in 2 Days" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / SOHO / H. Zell.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd