Ja, ik wil…die foto zien! Astronomen kieken enorme verlovingsring in de ruimte

ring

Astronomen hebben wel iets heel bijzonders in de ruimte gezien en gefotografeerd: een reusachtige verlovingsring. Het bijzondere fenomeen is ontstaan doordat een voorgrondster zich precies op het randje van een opvallend ronde nevel bevindt.

Wanneer sterren met een massa die vergelijkbaar is met de massa van onze zon het einde van hun leven naderen, blazen ze hun atmosfeer de ruimte in. Zo ontstaat een nevel rond het overblijfsel van de ster. Die nevel bestaat uit gloeiend gas.

Op de foto die astronomen met behulp van de Very Large Telescope maakten, zien we zo’n nevel. Vaak zijn deze nevels niet volmaakt rond, maar worden ze verstoord door iets en krijgen een onregelmatige vorm. Maar deze nevel is aardig rond.

Op de foto lijkt een zeer heldere ster precies op het randje van de ronde nevel te balanceren, waardoor het idee van een verlovingsring ontstaat. Maar schijn bedriegt. De ster – HD 83535 – balanceert helemaal niet op het randje van de nevel Abell 33. Hij bevindt zich niet eens in de buurt! De foto is het resultaat van een toevallige samenstand. De nevel bevindt zich namelijk op ongeveer 2500 lichtjaar van de aarde, terwijl de ster ongeveer 1250 lichtjaar van de aarde verwijderd is.

Foto: ESO.
Foto: ESO.

Bronmateriaal

"Toevallige samenstand veroorzaakt hemelse diamantring" - ESO.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd