Curiosity spot mysterieus ‘lichtje’ op Mars

lichtje

Curiosity doet weer van zich spreken. Deze keer heeft het Marswagentje een foto gemaakt waarop een lichtje te zien is. Zou het een alien met een lantaarntje zijn? Leuk bedacht, maar NASA schoffelt die theorie in ieder geval direct onderuit.

Curiosity maakte de foto op 3 april, kort nadat deze in het gebied ‘the Kimberley’ arriveerde. Het heldere vlekje ziet u aan de horizon.

Regelmatig
De foto werd wereldnieuws. In eerste instantie lijkt dat misschien een beetje vreemd. “Tussen de duizenden foto’s die we van Curiosity ontvangen hebben, zit bijna elke week wel een foto met een helder plekje,” stelt Justin Maki, teamleider van de groep die de camera waarmee Curiosity de foto maakte, ontwikkelde. “Ze kunnen veroorzaakt worden door kosmische straling of zonlicht dat op het oppervlak van gesteenten schittert.”

WIST U DAT…

…Curiosity binnenkort zijn boor weer gaat gebruiken?

Links en rechts
Wat maakt deze foto dan zo bijzonder dat er over gesproken wordt? Nou, de heldere plek is wel te zien op foto’s die met het ‘rechteroog’ van de navigatiecamera zijn gemaakt. Maar niet op foto’s die – nog geen seconde later – met het ‘linkeroog’ zijn gemaakt. “Normaal gesproken kunnen we de waarschijnlijke bron van een heldere vlek op een foto vrij snel identificeren, gebaseerd op het feit dat het wel of niet op foto’s van beide camera’s te zien is. In dit geval is het niet zo duidelijk, omdat het zicht van de tweede camera geblokkeerd werd.”

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

En dus blijft nog even onduidelijk of zonlicht op een steen of kosmische straling die de detector van de camera raakt de boosdoener is. Als het om een schittering op een steen gaat, zou dat betekenen dat deze zich op zo’n 160 meter afstand van Curiosity’s positie op 3 april bevindt en op een richel ligt.

Bronmateriaal

"Images From NASA Mars Rover Include Bright Spots" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd