Indiase Marsorbiter ziet Phobos langs Mars kruipen

mom

De Indiase Marsorbiter heeft fraaie beelden gemaakt van maantje Phobos. Op de beelden is te zien hoe het maantje voor de rode planeet langs beweegt. Het zijn de zoveelste indrukwekkende beelden die India’s allereerste Marsorbiter maakt.

De Indiase Marsorbiter werd in november vorig jaar gelanceerd en arriveerde eind september in een baan rond Mars. Een indrukwekkende prestatie waar onder anderen de Russen jaloers op kunnen zijn: het lukte India om van de allereerste interplanetaire missie direct een weergaloos succes te maken.

De belangrijkste doelstelling van de Indiase Marsorbiter was heelhuids bij Mars arriveren. Maar dat wil niet zeggen dat het werk er nu opzit. Aan boord van de orbiter bevinden zich diverse wetenschappelijke instrumenten en een degelijke camera. Die laatste heeft zichzelf al meerdere malen bewezen. Zo leverde de Indiase Marsorbiter eind september al zijn eerste kiekjes af en volgde niet veel later dit fantastische portret van de rode planeet.

En nu heeft de Marsorbiter foto’s gemaakt van Mars’ maantje Phobos. Door die foto’s achter elkaar te zetten, verkrijg je een filmpje waarop te zien is hoe het maantje voor Mars langs kruipt. Op die beelden is Phobos – een maan met een diameter van zo’n 22 kilometer – een klein zwart stipje. Dat zwarte stipje bevindt zich zo’n 6000 kilometer boven het oppervlak van Mars.

Bronmateriaal

ISRO
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nesnad (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd