IJslandse vulkaan: diepe slaap of dutje?

De IJslandse vulkaan is gekalmeerd: de activiteit is afgenomen. Dat meldt het IJslandse meteorologische instituut. Geen as. Geen magma. De opluchting is groot, maar tegelijkertijd knaagt de onzekerheid. Want wat voert de vulkaan in zijn schild? Was dit het? Of is het de stilte voor de storm?

“De vulkaan lijkt weer te slapen,” vertelt Jonsson Thorsteinn van het meteorologisch instituut. “De activiteit is de afgelopen twee dagen minder geworden en op het moment komt er niets uit de vulkaan.”

Stoom afblazen
Tijdens een testvlucht hebben experts zondag de temperatuur in de krater gemeten. Deze was iets minder dan 100 graden Celsius. Dat bewijst dat de vulkaan geen as, maar stoom uitpuft.

Gerommel
“De seismische activiteit is minder,” bevestigt geofysicus Steinunn Jakobsdottir. “Er is nog wat gerommel op de achtergrond, maar het is veel kalmer. De vulkanische trillingen nemen nog steeds af en naderen nu het niveau van voor de eruptie.”

Er rest de wetenschappers weinig anders dan melden hoe de situatie er nu uitziet. Het is namelijk onmogelijk om te voorspellen hoe de vulkaan er over een week of maand of jaar bij ligt. “Er is nog steeds iets gaande daar binnenin: er zijn nog trillingen,” meent Thorsteinn. “Het is mogelijk dat de vulkaan opnieuw uitbarst, maar wanneer? Dat weet niemand.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd