Een glaasje alcohol verlaagt kans op suikerziekte

Het is goed om dagelijks één tot twee dagen glazen alcohol te drinken. De kans op de ontwikkeling van diabetes type 2 is dan kleiner dan bij geheelonthouders. Dit concluderen Nederlandse wetenschappers naar aanleiding van een onderzoek onder 35.000 volwassenen.

Vier factoren kunnen diabetes type 2, oftewel ouderdomssuikerziekte, voorkomen: het voorkomen van overgewicht, niet roken, voldoende beweging en gezond eten. Wetenschappers hebben voor het eerst een verband gevonden tussen deze vier gezonde factoren en matige alcoholconsumptie.

Wie per dag één of twee alcoholische drankjes nuttigt, en wie daarnaast voldoet aan drie van de beschermende leefstijlfactoren, heeft veertig procent minder kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan geheelonthouders.

Sla niet te ver door. Overmatig drankgebruik en piekgebruik worden door de wetenschappers ten stelligste ontraden, net als alcoholconsumptie door kinderen en jongeren. Matige alcoholconsumptie kan niet gezien worden als vervanging van gezonde leefgewoonten.

Bronmateriaal

TNO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd