Hubble vereeuwigt adembenemend ‘kerstornament’ in de ruimte

feest

Het is nog vroeg, maar ruimtetelescoop Hubble trakteert ons nu al op een mooi kiekje voor de feestdagen. De telescoop maakte een adembenemende foto van de zeer feestelijke nevel NGC 5189.

Een gepaster cadeau had de telescoop ons voor de kerstdagen niet kunnen geven, zo stelt NASA. “De intrigerende structuur van deze heldere gasnevel lijkt op een feestornament van geblazen glas, dat omstrengeld wordt door een gloeiend lint.”

NGC 5189 is een planetaire nevel. Welbeschouwd is het een schil van gas die geproduceerd wordt door een ster die zich aan het einde van zijn leven bevindt. De stervende ster geeft een groot deel van zijn buitenste materiaal af. Dit materiaal wordt verwarmd door de straling en gaat gloeien. NGC 5189 bevindt zich in het sterrenbeeld Vlieg. De afstand tussen ons en de nevel is zo’n 3000 lichtjaar.

Hubble nam de tijd voor het maken van deze foto. De foto is namelijk opgebouwd uit verschillende foto’s die Hubble met verschillende filters maakte. Maar het resultaat mag er dan ook zijn: de foto is prachtig!

NGC
NGC 5189. Foto: NASA / ESA / Hubble Heritage Team (STScI/AURA).

Bronmateriaal

"A Cosmic Holiday Ornament, Hubble-Style" - Hubblesite.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / Hubble Heritage Team (STScI/AURA).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd