Honden strijden om hogere status met urine

Zowel reutjes als teefjes strijden om een hogere status met behulp van hun urine, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Een nieuw en uitgebreid onderzoek naar het gedrag van honden toont voor het eerst aan dat honden die een hoge status hebben vaker op plaatsen plassen waar andere honden hebben geplast. En dat geldt niet alleen voor mannetjes, maar ook voor vrouwtjes. Een verrassende conclusie. “Voorgaande onderzoeken naar honden wezen erop dat het over het plasje van een andere hond heenplassen iets is wat alleen mannetjes doen en dat ze dat het vaakst doen als het andere plasje van een vrouwtje is,” vertelt onderzoeker Anneke Lisberg. “Dus werd dat geïnterpreteerd als: mannelijke honden plassen over de urine van een vrouwtje.”

WIST U DAT…

Beide seksen
Maar dit nieuwe onderzoek laat heel iets anders zien. “Beide seksen doen het: beide seksen plassen over de urine van hetzelfde en het ander geslacht heen en de status is een belangrijke factor.” Zowel mannetjes als vrouwtjes gaan de strijd om status met elkaar aan door gebruik te maken van hun hoogte, de hoek waarin ze hun poot optillen, de locatie en de kwaliteit van hun plasje. Mannetjes bleken overigens wel vaker dan vrouwtjes over de urine van andere honden te urineren. Zeker als ze ook nog eens een hoge status hadden. Honden met een zeer lage status plassen helemaal niet of zelden over andere urine heen.

Lage status
Overigens doet een hond met een lage status er goed aan om zich niet beter voor te doen dan hij of zij is. Het is aannemelijk dat een hond de status die hij met het optillen van zijn poot en eventueel zijn urine wil communiceren ook waar moet zien te maken.

WIST U DAT…

…er onlangs een milieuvriendelijk en high-tech hondenhok is ontworpen?

Experimenten
De onderzoekers baseren hun conclusie op twee experimenten. Eerst lieten ze 48 honden een parcours afleggen waar op diverse plaatsen urine van onbekende honden was geplaatst. De reacties werden genoteerd. In een tweede experiment bestudeerden de onderzoekers hoe 87 mannetjes en vrouwtjes van diverse rassen op urine reageerden en zelf urineerden. Tijdens de experimenten werd ook gekeken naar de staartbasis (hoe hoger de staart, hoe hoger de status zo is uit andere onderzoeken gebleken).

Functie
Het urineren heeft zeker een belangrijke functie in het dierenrijk, zo stellen de onderzoekers. “Dit zijn signalen die van een veilige afstand onderzocht kunnen worden. Zo kunnen honden wellicht heel wat relaties ontrafelen nog voordat ze elkaar echt ontmoet hebben. Als ze dingen met behulp van chemische stofjes kunnen uitzoeken, kunnen ze wellicht ook betere beslissingen maken over wie ze benaderen en hoe ze dat moeten doen.”

Meer
Het plasje van de honden heeft in ieder geval de interesse van de wetenschappers gewekt. Zij hopen in een nader onderzoek nog meer over de urine te weten te komen. Zo is het aannemelijk dat de honden via hun urine ook onder meer hun gezondheid, dieet en stress communiceren.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Animal Behaviour.

Bronmateriaal

"Dogs compete with pee" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd