Hoeveel mensen zijn sinds 1580 door haaien aangevallen?

  tijgerhaai

  Je leest er regelmatig over in de krant: mensen die door haaien zijn aangevallen. Maar hoe vaak is dat nu eigenlijk al gebeurd? Het Florida Museum of Natural History houdt het allemaal keurig bij met statistieken die teruggaan tot 1580!

  In de statistieken van het Florida Museum of Natural History vinden we alle gerapporteerde haaienaanvallen. De oudste stamt uit 1580. Hoeveel mensen werden tussen 1580 en 2014 door haaien aangevallen? Wellicht valt het antwoord je mee. Uit de statistieken van het museum blijkt dat het wereldwijd om 2665 (gerapporteerde) aanvallen gaat. 492 keer werd de aanval de mens fataal.

  VS
  De meeste aanvallen vonden plaats in de VS (1052). Australië staat op de tweede plaats met 520 aanvallen. Daarna volgen Afrika (339), Azië (129) en Hawaii (129). Europa bungelt in deze statistieken ergens onderaan met 49 aanvallen, waarvan 27 fataal. In Nederland zijn geen haaienaanvallen gerapporteerd. De meeste Europese aanvallen vonden plaats in Griekenland (14 in totaal, waarvan 12 fataal) en Italië (13 totaal, waarvan 3 fataal). De laatste keer dat in Europa een mens door toedoen van een haaienaanval het leven liet was in 1974.

  De gevaarlijke haaien
  De meeste aanvallen zijn het werk van witte haaien, zo suggereren de statistieken. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor zo’n 279 aanvallen, waarvan er 78 een fatale afloop hadden. Je kunt ook beter een blokje omgaan als je een tijgerhaai detecteert. Deze zou 101 mensen aangevallen hebben, waarvan er 28 de dood vonden. Hij wordt op de voet gevolgd door de stierhaai, met 93 aanvallen, waarvan 26 fataal. Deze drie haaien zijn dus bewezen gevaarlijk. Maar in feite moet je volgens onderzoekers elke haai groter dan 1,8 meter mijden. Want zelfs als deze haaien er niet op uit zijn om je te verwonden of te nuttigen, kunnen ze met een beet serieuze verwondingen aanrichten.

  Vaker?
  Steeds vaker lezen we in kranten of horen we op het journaal over aanvallen van haaien. Het wekt de impressie dat haaien het de laatste decennia sterker op mensen voorzien hebben dan daarvoor. De statistieken bevestigen dat het aantal mensen dat door haaien wordt aangevallen toeneemt. De grafiek hieronder laat dat mooie zien. We zien hier de aanvallen van witte haaien in de afgelopen eeuw. Het aantal aanvallen neemt toe. Het wil echter niet zeggen dat haaien bloeddorstiger zijn geworden. Onderzoekers wijzen erop dat het aantal mensen dat tegenwoordig gebruik maakt van de oceaan (om te zwemmen, varen, enzovoort) simpelweg veel hoger ligt dan aan het begin van de twintigste eeuw. De statistieken laten ook zien dat een haaienaanval steeds minder vaak fataal is. Dat heeft onder meer te maken met de medische zorg die vandaag de dag aanzienlijk beter is dan een eeuw geleden.

  Afbeelding: © International Shark Attack File / Florida Museum of Natural History / University of Florida.
  Afbeelding: © International Shark Attack File / Florida Museum of Natural History / University of Florida.

  Hoewel de krantenkoppen ons regelmatig tegemoet schreeuwen als het gaat om mensen die door haaien worden aangevallen, wordt opvallend weinig gerept over haaien die door mensen worden aangevallen. Recente schattingen stellen dat wij mensen jaarlijks ongeveer 100 miljoen haaien omleggen.

  Bronmateriaal

  "1580-2013 Map of World's Confirmed Unprovoked Shark Attacks" - UFL.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd