Brein van pasgeboren baby groeit één procent per dag

pasgeboren

Het brein van een pasgeboren baby groeit gemiddeld één procent per dag. Als de baby’s drie maanden oud zijn, is de groei al afgevlakt: het brein neemt dan per dag ‘slechts’ 0,4 procent in volume toe. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Al meer dan twee eeuwen houden artsen en verpleegkundigen de groei van het hoofd van baby’s in de gaten door de hoofdomtrek te meten. Dat geeft een beeld van de groei van het hoofd, maar niet van de individuele delen van het brein. MRI-scans kunnen dat onderscheid wel maken.

MRI-scan
Wetenschappers verzamelden pasgeboren baby’s die in goede gezondheid waren en onderworpen ze met enige regelmaat aan een MRI-scan. Uit het onderzoek blijkt dat het brein van een pasgeboren baby gemiddeld één procent per dag groeit. Tegen de tijd dat de baby drie maanden oud is, is die groei al flink afgenomen: het brein groeit dan nog met 0,4 procent per dag. De kleine hersenen – verantwoordelijk voor de coördinatie van bewegingen – bleken het snelst te groeien: hun volume verdubbelde zich in 90 dagen tijd. De hippocampus – betrokken bij het opslaan van nieuwe herinneringen – groeide het traagst: het volume van dit deel van het brein nam in 90 dagen tijd met 47 procent toe.

Prematuur
De onderzoekers bestudeerden niet alleen het brein van baby’s die tijdig ter wereld kwamen. Ze gingen ook aan de slag met baby’s die te vroeg geboren waren. “We ontdekten bijvoorbeeld dat baby’s die een week te vroeg geboren werden een brein hadden dat vier tot vijf procent kleiner is dan dat van een baby die op tijd is geboren,” vertelt onderzoeker Dominic Holland. “Het brein van premature baby’s groeit sneller dan dat van baby’s die op tijd geboren zijn, maar dat komt omdat deze baby’s in feite jonger zijn en jonger betekent dat ze sneller groeien.” Negentig dagen nadat de premature baby’s geboren werden, was hun brein nog maar twee procent kleiner dan het brein van voldragen baby’s.

Het onderzoek heeft verschillende implicaties. “De snelle groei die het brein kort voor de geboorte nog doormaakt, suggereert dat het vroegtijdig inleiden van een bevalling een negatief effect kan hebben op de ontwikkeling van het brein van de baby.” De onderzoekers hopen bovendien dat hun studie eraan kan bijdragen dat ontwikkelingsstoornissen in het brein van jonge kinderen sneller kunnen worden gedetecteerd en behandeld.

Bronmateriaal

"Novel Study Maps Infant Brain Growth In First Three Months of Life Using MRI Technology " - UCSD.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door redfloor (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd