Koevogels zijn broedparasieten. Deze vogels leggen hun eieren in de nesten van andere vogels, zoals het roodborstje. Toch hebben roodborstjes vaak al snel in de gaten dat ze op een ei van een koevogel zitten, waarna ze het ei uit het nest gooien. Kan een roodborstje zien dat het niet zijn ei is?
Wetenschappers Mark Hauber (Hunter College) en Branislav Igic (Universiteit van Akron) namen de proef op de som en gebruikten een 3D-printer om een aantal eieren te printen. Zij legden deze eieren vervolgens in de nesten van roodborstjes.
De onderzoeksresultaten zijn deze week gepubliceerd op de site van PeerJ. Wat blijkt: roodborstjes herkennen dat een ei een andere kleur heeft. Wanneer een 3D-geprint ei precies dezelfde kleur had als het ei van een roodborstje, namelijk blauw, dan bleef het ei in alle gevallen in het nest liggen. Maar was een ei beige (zoals het ei van een koevogel), dan werd het ei uit het nest getrapt.
Omdat de eieren met een 3D-printer zijn geproduceerd, konden de onderzoekers verschillende variabelen testen, zoals grootte, vorm en kleur. “Als we meer onderzoeksgeld hadden, dan zouden we ook graag willen experimenteren met de vorm, grootte en kleur van de nesten”, zegt Mark Hauber. “Ik ben benieuwd of deze factoren ook van invloed zijn op het gedrag van roodborstjes.” Benieuwd hoe de eieren zijn gemaakt? Bekijk de onderstaande video!