Hele dolfijnenfamilies belanden in de netten

Dolfijnen die in visnetten verstrikt raken en het loodje leggen, zijn vaak familie. Dat blijkt uit een genetische analyse die wetenschappers uitvoerden. Met name moeders en hun jongen belanden veelvuldig in de netten, zo concluderen de onderzoekers. De dolfijn is zeer sociaal en reist in groepen, waardoor de kans ontstaat dat een hele familie in de netten omkomt.

De onderzoekers richtten zich op de Franciscana-dolfijn. Het dier komt voor in de wateren nabij Argentinië, Brazilië en Uruguay. Hoewel andere dolfijnensoorten niet zijn onderzocht, gaan de wetenschappers ervan uit dat de resultaten ook voor hen gelden.

Eten
De dolfijnen – vaak vrouwtjes – worden aangetrokken door netten vol met vis. Hun jongen zwemmen nietsvermoedend achter hen aan. Wanneer ze in het net vast komen te zitten, verdrinken de dolfijnen. De dieren moeten namelijk boven komen om adem te halen. Dolfijnen die ondanks de netten nog wel boven water kunnen komen, lopen vaak (fatale) verwondingen op doordat de netten in hun lijf snijden.

WIST U DAT…

…sommige dolfijnen een schelp gebruiken om te vissen?

Toekomst
De onderzoekers bestudeerden 250 dolfijnen die in tien jaar tijd in de netten belandden. Velen waren samen met familieleden gestorven. Volgens de onderzoekers raakt jaarlijks zo’n twee tot vijf procent van alle Franciscana-dolfijnen in de netten verstrikt. Omdat het vaak vrouwtjes en jongen zijn die sterven, kan de soort in gevaar komen. De jongen zijn immers de toekomst.

Wetenschappers werken hard aan methoden om dolfijnen bij de netten vandaan te houden. Vooralsnog zonder succes.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd