Duitse wetenschappers maken dunste camera ooit

Duitse wetenschappers hebben de dunste camera ooit geproduceerd. De camera is slechts 1,4 millimeter dik en kan in de toekomst gebruikt worden in mobiele telefoons. Opvallend genoeg werkt de cameralens ongeveer hetzelfde als hoe uitgestorven trilobieten keken. Trilobieten bevolkten honderden miljoenen jaren geleden de zeeën, nog voor de komst van de dinosauriërs.

WIST U DAT…

Trilobieten hadden facetogen, oftewel ogen die uit een heleboel kleine lenzen bestonden. In tegenstelling tot de facetogen van de meeste insecten – die uit duizenden kleine lenzen bestaan – hadden de facetogen van trilobieten minder en grotere lenzen.

Hoe het werkt
De nieuwe, dunne camera bevat ook een heleboel kleine lenzen. Iedere lens kijkt in een andere richting, waardoor er uiteindelijk één beeld ontstaat. Hierdoor is de resolutie van de uiteindelijke foto veel hoger.

De nieuwe camera maakt 221 miniatuurfoto’s met een grootte van 39 bij 39 pixels. Deze worden aan elkaar geplakt tot er een foto van 700 bij 550 pixels ontstaat. De dunste camera heeft dus een resolutie van 0,38 megapixels. Aangezien de meeste mobiele telefoons minimaal een 3 megapixel camera hebben, is 0,38 megapixels niet indrukwekkend te noemen. Toch is dit pas het begin, dus wellicht verschijnen er in de toekomst dunne camera’s met een hogere resolutie.

Gezichtsveld
Naast de zeer lage dikte van de camera heeft het apparaat nog een voordeel: de camera heeft een erg breed gezichtsveld. Hierdoor is het mogelijk om meer gebouwen, bomen of mensen op één foto te krijgen.

WIST U DAT…

…camera’s in de toekomst ‘om het hoekje’ kunnen kijken?

Real-time?
Wellicht vraagt u zich af of het aan elkaar plakken van foto’s wel zo handig is als iemand real-time kiekjes produceert. Geen probleem, beweert Andreas Brückner van het Fraunhofer Instituut. “Op dit moment is de camera al in staat om video’s te maken een snelheid van 13 frames per seconde. Met enkele simpele aanpassingen kunnen wij dit verhogen naar 30 frames per seconde.”

Nieuwe camera’s op komst
Op dit moment werkt het team aan twee nieuwe versies van deze camera. Een nog dunnere camera met een dikte van 1 millimeter en dezelfde resolutie, en een camera met een dikte van 1,5 millimeter en een resolutie van één megapixel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd