Haren verraden naderende hartaanval

Wetenschappers hebben ontdekt dat het lichaam maanden voordat een hartaanval optreedt al aan kan geven dat het hartfalen eraan zit te komen. Uitgerekend de haren blijken het naderend onheil prijs te geven. Grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol in (wat langere) haren wijst erop dat het hart op korte termijn weleens kan bezwijken.

Zorgen omtrent werk, relaties en financiën kunnen voor een hoop stress zorgen en zelfs tot hart- en vaatziekten leiden. Maar tot op heden was het onmogelijk om chronische stress te meten en zo maanden van te voren al te bepalen wie het risico op een hartaanval liep.

‘Korte stress’
“Cortisol wordt traditioneel in serum, urine en speeksel gemeten,” vertelt onderzoeker Stan van Uum. “Al deze metingen bepalen het cortisolniveau van de laatste uren of dagen en reflecteren daarmee niet de gevolgen van langdurige stress.”

Zes maanden
Cortisol wordt echter ook in haar opgeslagen. Gemiddeld groeit haar elke maand een centimeter. Door een zes centimeter lange haar te bestuderen, kan bepaald worden hoe gestresst iemand de afgelopen zes maanden is geweest.

De onderzoekers bestudeerden de haren van 56 mannen die kort daarvoor vanwege een hartaanval in het ziekenhuis waren opgenomen. Ze vergeleken de haren met die van 56 gezonde mannen. De hartpatiënten bleken veel meer cortisol in het haar te hebben dan de controlegroep. En nadat andere risicofactoren zoals diabetes, roken, erfelijkheid en hoge bloeddruk uit de resultaten waren gefilterd, bleek dat dit hoge niveau cortisol de sterkste voorspeller van hartfalen was.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd