Hagedis kritischer na ontmaagding

Hoe vaker vrouwelijke kleine hagedissen seks hebben, hoe kieskeuriger ze worden. En dat is niet voor niets, zo blijkt uit onderzoek.

Een vrouwelijke Zootoca vivipara die nog nooit seks heeft gehad, is helemaal niet kieskeurig. Ze is eigenlijk zelfs bereid om met elk mannetje te paren.

Anders
Maar als de eerste keer erop zit, wordt dat anders. Op dat moment gaat het vrouwtje kritischer kijken. Sterker nog: ze gaat eisen stellen. Zo hebben vrouwtjes vanaf dat moment liever mannetjes met genen die sterk verschillen van hun eigen genen.

WIST U DAT?

Verstandige keuze
Door divers genetisch materiaal te verzamelen, vergroot het vrouwtje de kans op nageslacht dat nog heel lang deze aarde zal blijven bevolken. Een goede reden om heel verstandige keuzes te maken.

Kritisch
Een hagedis van deze soort zet slechts twee tot drie keer jongen op de wereld. In eerste instantie is het belangrijkste doel: zwanger raken. Daarom nemen de dames op dat moment ook genoegen met alles. Maar wanneer de eerste eitjes bevrucht zijn, wordt de hagedis kritischer. Nageslacht heeft ze, nu nog op zoek naar een man die haar nog beter nageslacht op kan leveren, zo schrijven de onderzoekers in het blad Behavioural Processes.

Hoe de vrouwtjes zo’n ‘goede’ man herkennen, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk kunnen ze aan de lichaamsgeur van een mannetje afleiden wat deze aan genetisch materiaal te bieden heeft.

Bronmateriaal

"Virgin Lizards Get Picky" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Paul (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd