Sauna is goed voor het hart

Nieuw onderzoek wijst erop dat mensen met een zwak hart gebaat kunnen zijn bij bezoekjes aan de sauna.

De onderzoekers verzamelden 41 proefpersonen die allemaal te maken hadden met een zwak hart. Ze kregen de opdracht om wekelijks vijf keer vijftien minuten in de sauna plaats te nemen. Als ze uit de sauna kwamen, moesten ze gedurende 30 minuten een deken rond zich heen houden om hun lichaamstemperatuur wat hoger te houden.

Beter
De proefpersonen die naar de sauna gingen, deden het na verloop van tijd een stuk beter dan mensen in een controlegroep. Hun hart was beter in staat om bloed te pompen en ook konden de proefpersonen in zes minuten tijd een flink stukje verder lopen dan mensen die niet in de sauna hadden plaatsgenomen.

WIST U DAT?

Endotheel
Ook het endotheel functioneerde beter bij mensen die in de sauna waren geweest. Het endotheel is een laagje aan de binnenkant van het hart en de bloedvaten en heeft onder meer grote invloed op de dikte van de bloedvaten en bloedstollingen.

Rat
Tijdens een tweede onderzoek met ratten werden de resultaten uit de eerste studie bevestigd. Ratten die een hartaanval hadden gehad deden het aanzienlijk beter als ze daarna regelmatig in de sauna plaatsnamen.

De onderzoekers benadrukken dat hartpatiënten zich niet direct naar de sauna moeten haasten. Blootstelling aan die hitte zou altijd in overleg met de behandelend arts (en bij voorkeur onder toezicht) moeten plaatsvinden.

Bronmateriaal

"Saunas could heal your mood and your heart" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Thomas Wanhoff (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd