Haastige ster creëert prachtige schokgolf

De Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) heeft de ster Zeta Ophiuchi vereeuwigd. En daarbij was haast geboden: de ster jaagt namelijk met een snelheid van zo’n 85.000 kilometer per uur door de ruimte. Mede door die haast is het een prachtig kiekje geworden: de ster jaagt het stof en gas voor zich uit zoals een snelle boot het water voor zich ‘oprolt’.

Zeta Ophiuchi is op de foto te herkennen als een heldere blauwe stip. De ster heeft een massa die twintig keer groter is dan de massa van onze zon en stoot bovendien 65.000 keer meer licht uit.

WIST U DAT…

…WISE nog veel meer prachtige foto’s heeft gemaakt? Onder meer van een puffende ster. En wat te denken van deze vier?

De ster heeft ongelofelijk haast. Waarschijnlijk komt dat doordat een ster in zijn omgeving geëxplodeerd is. De kracht van die explosie slingerde Zeta Ophiuchi de ruimte in. En op relatief korte termijn staat de ster datzelfde lot te wachten. Wetenschappers vermoeden dat Zeta Ophiuchi over zo’n vier miljoen jaar explodeert.

De toekomstperspectieven van WISE zijn overigens ook niet zo rooskleurig. De telescoop heeft zijn officiële missie inmiddels afgerond en is nu zo langzamerhand door zijn koelvloeistof heen. Dat betekent dat een deel van de instrumenten aan boord oververhit raken. Het observatorium werkt nu nog naar behoren, maar WISE gaat op korte termijn het loodje leggen.

Foto: NASA / JPL-Caltech / UCLA

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd