Haaienhapje beschadigt de tanden van orka’s

Orka’s zijn er in allerlei verschillende varianten. Eén van die varianten leeft ver van de kust. Lang wisten wetenschappers niet wat deze variant op het menu had staan, maar nu blijkt uit onderzoeken dat het dier dol is op..haaien. Zo’n dieet heeft echter verstrekkende gevolgen voor de tanden van de orka: sommige orka’s zijn inmiddels hard toe aan een kunstgebit.

De orka eet vooral Pacifische sluimerhaaien. Net als andere haaiensoorten heeft dit dier een bijzondere huid die bedekt is met keiharde schubben. Deze schubben slijpen de tanden van de orka’s onbedoeld af, zo schrijven de onderzoekers in het blad Aquatic Biology.

WIST U DAT…

…archeologen in het Nederlandse kasteel Brederode onlangs een Middeleeuwse orka terug vonden?

De wetenschappers troffen enige oudere orka’s aan met tanden die amper nog boven het tandvlees uitstaken. Zij zijn zelf niet meer in staat om een haai in stukjes te bijten. “Het kan zijn dat de jongere orka’s het grootste deel van het werk doen,” bedenkt onderzoeker John Ford.

De studie naar het eetgedrag van orka’s in diepere wateren maakt een einde aan een mysterie. Lang wisten wetenschappers niet wat deze orka’s aten. Slechts twee keer waren onderzoekers er getuige van dat orka’s iets naar binnenwerkten. Om erachter te komen wat de doorsnee orka allemaal op het menu had staan, bestudeerden de wetenschappers het gedrag van het dier en plozen ze de restjes die een orka achterliet uit. Deze kleine stukjes vlees bleken afkomstig te zijn van de Atlantische sluimerhaai.

Bronmateriaal

"'Mmmm...shark,' says killer whale" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd