Grootte doet ertoe bij mannelijke gorilla

Hoe groter, hoe beter: dat geldt in ieder geval voor gorilla’s. De grotere exemplaren vinden sneller een vrouw en krijgen meer gezonde jongen.

Dat concluderen wetenschappers na twaalf jaar onderzoek. Ze bestudeerden gorilla’s in het Nouabalé-Ndoki Nationale Park. Daarbij letten ze vooral op de keuzes die de gorilla’s maakten: met wie gingen ze relaties aan, met wie kregen ze jongen en hoe verging het die jongen vervolgens?

Grootte
Ook de grootte van de mannelijke gorilla’s werd goed in de gaten gehouden, want het vermoeden bestond dat er een verband was tussen grootte en relaties. De onderzoekers achterhaalden de totale lichaamslengte van gorilla’s, de grootte van de rugspieren en de grootte van ‘de kruin’. Die informatie werd vervolgens weer naast de informatie over hun vrouwtjes en kinderen gelegd.

De 'kruin' van de gorilla. Foto: Thomas Widmann (cc via Flickr.com).
Verband
En jawel, daar dook een verband op. Hoe groter de rugspieren en hoe indrukwekkender ‘de kruin’ (een soort bult achter het voorhoofd, zie de foto hiernaast) hoe meer vrouwtjes en kinderen een gorilla had. De jongen van deze gorilla’s hadden ook een grotere overlevingskans.

Meer onderzoek
“De vondst van een verband tussen fysieke eigenschappen en het voortplantingssucces van mannen kan worden gezien als bewijs voor een selectieproces in gorilla’s, maar dat is het nog niet,” benadrukt onderzoeker Thomas Breuer. “Meer studies zijn nodig om verbanden tussen morfologie en fitheid in deze en andere soorten vast te stellen.”

Gorilla’s zijn zeer nauw aan ons verwant. Door studies zoals deze krijgen we een beter beeld van de keuzes die er binnen een groep gorilla’s gemaakt worden. Vrouwtjes hebben daarbij overduidelijk een voorliefde voor grote mannetjes.

Bronmateriaal

"Sizing Up Congo’s Silverbacks" - WCS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ryan Poplin (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd