Hormonen bereiden voetbalfan voor op verlies

Fan van Feyenoord? Dan vliegt uw testosteron- en cortisolspiegel vanavond waarschijnlijk omhoog.

De wetenschappers bestudeerden vijftig fans van het Spaanse elftal voor, na en tijdens de finale van het WK voetbal in 2010. Voorafgaand aan de finale werd gekeken wat de fans van de club verwachtten, hoe het met hun emoties zat en hoe hoog hun testosteron- en cortisolniveau was. Tijdens de wedstrijd bleken ze van beide hormonen veel meer in het lichaam te hebben.

Verklaring
En dat kunnen de onderzoekers wel verklaren. Zo hebben mensen meer testosteron in het lichaam wanneer ze te maken krijgen met een competitieve situatie die hun sociale status kan aantasten. “Het testosteron van de fans was waarschijnlijk verhoogd om hen voor te bereiden op het verdedigen of verbeteren van hun sociale status,” vertelt onderzoeker Leander van der Meij. Dat ook het cortisolniveau steeg, is eveneens goed te verklaren. Het hormoon komt vrij wanneer de sociale status van mensen bedreigd wordt. “Het lijkt erop dat een verhoging van cortisol bij fans tijdens de wedstrijd een voorbereiding is op het omgaan met negatieve reacties uit hun omgeving als hun club verliest.”

WIST U DAT…

Mannen versus vrouwen
Fans van het mannelijk geslacht gaven over het algemeen tijdens de wedstrijd meer cortisol af dan fans van het vrouwelijk geslacht. Dat wil echter niet zeggen dat het geslacht kan voorspellen wie de meeste cortisol afgeeft: een belangrijkere factor blijkt fanatisme te zijn. Mannen zijn vaak fanatieker dan vrouwen en dat zou de reden zijn dat er zoveel van het stresshormoon vrijkomt. Oudere fans gaven minder cortisol af dan jongere fans, waarschijnlijk omdat zij beter met de stress konden omgaan.

Voorbereiding op nederlaag
De Spaanse fans dachten voordat de wedstrijd begon allemaal dat hun club de tegenstander (Nederland) zou gaan verslaan. Maar uit hun hormonen blijkt wel dat hun lichaam daar minder van overtuigd was. Ze hadden meer cortisol en testosteron in het lichaam dan normaal en bereidden zich dus ook al voor op de nederlaag.

Het is zeer aannemelijk dat Feyenoordfans vanavond ook last hebben van een verhoogde cortisol- en testosteronspiegel. “Deze bevindingen zullen vanavond waarschijnlijk niet direct van belang zijn voor de wedstrijd van Ajax, want dat is een gelopen race,” vertelt onderzoeker Paul de Lange. “Bij Feyenoord zal dat anders zijn, want winst is heel belangrijk, en toch wat onzeker omdat hun tegenstander, Heracles, soms verrassend goed kan zijn.”

Bronmateriaal

"Feyenoordfans hebben vanavond verhoogde testosteron- en cortisolspiegel" - VU.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Moazzam Brohi (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd