Grootste zonnestorm in jaren onderweg naar de aarde

De zon produceerde gisteren een grote zonnevlam, namelijk een X1,4-klasse-zonnevlam. Dit meldt Spaceweather. Een zonnevlam van klasse X geeft extreem veel energie af. Dit type zonnevlam kan ervoor zorgen dat radioverbindingen en elektriciteitcentrales op aarde uitvallen.

De zonnevlam van 12 juli is direct gericht op de aarde. Op dit moment is er een plasmawolk op weg naar de aarde met elektrisch geladen deeltjes, zoals protonen en elektronen. Deze deeltjes reizen met een snelheid van 2.200 kilometer per seconde richting de aarde. Het duurt circa twee dagen voordat ze bij onze planeet arriveren.

Noorderlicht?
En dan? Dan bestaat er een vrij grote kans dat er op 14 juli poollicht zichtbaar is. De kans is echter klein dat we in Nederland en België noorderlicht te zien krijgen. Heliofysicus Alex Young van NASA’s Goddard Space Flight Center denkt daar anders over. “Deze zonnevlam kan aurora’s produceren boven het Verenigd Koninkrijk, Europa en het zuiden van Nieuw-Zeeland”, vertelt hij tegen Wired.com.

Wist u dat…

…de grootste zonnevlam ooit op 1 september 1859 met het blote oog zichtbaar was? De resulterende zonnestorm liet een spoor achter in het Groenlandse ijs, namelijk in de vorm van nitraten en beryllium-10.

Schade
Ook is het mogelijk dat satellieten worden beschadigd door de elektrisch geladen deeltjes. Dit kan grote gevolgen hebben voor de mensheid, aangezien wij mensen steeds afhankelijker worden van elektrische systemen. Denk bijvoorbeeld aan niet werkende TomToms of geen televisiebeelden. Aangezien het gaat om een vrij kleine X-klasse-zonnevlam (X1,4) vormt de plasmawolk geen directe bedreiging voor de astronauten aan boord van het internationale ruimtestation.

Actief
De zon wordt steeds actiever. In 2013 of 2014 bereikt de zon het hoogtepunt in haar elfjarige cyclus. Dit betekent nog meer verstoringen van het magnetische veld in de atmosfeer van de zon, nog meer x-klasse-zonnevlammen en een grotere kans op schade aan satellieten en elektrische systemen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd