Grootste panoramafoto ter wereld bestaat uit 365 gigapixels

mont-blanc

De Italiaanse fotograaf Filippo Blengini heeft een uniek record verbroken: de grootste foto ter wereld. Blengini maakte in 35 uur tijd 70.000 foto’s van de Mont Blanc en voegde die samen tot één reusachtige panoramafoto.

Op de website In2White kun je heel ver inzoomen op de Mont Blanc en de omgeving. Bekijk de foto hieronder maar eens. Links zie je een deel van de panoramafoto met in de verte een hijskraan. Eenmaal ingezoomd is de cabine van deze hijskraan duidelijk te spotten.

inzoomen

Om de panoramafoto te maken klommen Blengini en zijn team vorig jaar naar een hoogte van 3500 meter. In twee weken tijd schoten zij 70.000 foto’s met drie Canon-camera’s. De meeste tijd ging in de nabewerking zitten. Het ruwe materiaal had een grootte van 46 terabytes en de foto’s moesten allemaal aan elkaar geplakt worden. De nabewerking duurde twee maanden. Stel, je zou deze foto uitprinten, dan heb je een rol papier met een lengte van 110 meter nodig.

Op de site van In2White kunnen bezoekers de tour doen. Er wordt dan automatisch ingezoomd op bergbeklimmers, foto’s, huisjes en andere bijzondere plekken. Het heldhaftige duo hieronder is ook gekiekt, waarschijnlijk zonder dat zij dit wisten!

bergbeklimmers

De vorige grootste foto ter wereld was een 320 gigapixel tellende foto van de skyline van Londen uit 2013. Is het mozaïek van Blengini ook de grootste foto ooit? Nee, want NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter maakte een nog grotere ‘foto’ van het maanlandschap.

Benieuwd naar het verhaal achter de panoramafoto? Bekijk onderstaande video!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd