Grootste drijvende fabriek komt er

De grootste drijvende fabriek ooit wordt echt ontwikkeld. Dat is vandaag duidelijk geworden. De fabriek gaat gas vloeibaar maken.

De drijvende fabriek – eigenlijk gewoon een gigantisch schip – komt nabij Australië te liggen, boven het gasveld Prelude. De fabriek haalt gas boven en maakt het vloeibaar door het te koelen. De fabriek wordt ontwikkeld in opdracht van Shell.

Voetbalvelden
Het enorme schip wordt 488 meter lang. Ter vergelijking: er zouden in de lengte vier voetbalvelden op passen. Het schip gaat zo’n 600.000 ton wegen.

WIST U DAT…

…steeds meer landen en bedrijven azen op de voorraden op de Noordpool?

FLNG
“Onze innovatieve FLNG-technologie (FLNG staat voor Floating Liquefied Natural Gas, red.) stelt ons in staat om gasvelden voor de kust te exploiteren, iets wat anders te duur zou zijn,” legt Malcolm Brinded van Shell in een persbericht uit. Nu moet gas dat zich onder water bevindt nog met behulp van pijpen verplaatst worden. Op het nieuwe schip wordt het gas vloeibaar gemaakt zodat het tot wel 600 keer minder ruimte inneemt. Vervolgens wordt het met andere schepen vervoerd naar klanten.

Productie
Per jaar wil Shell 3,6 miljoen ton vloeibaar aardgas produceren. Daarnaast wordt er jaarlijks ook zo’n 1,3 miljoen ton condensaat en 0,4 miljoen ton LPG verwerkt. Met zo’n snelheid is het veld binnen 25 jaar leeg. Maar dat is geen reden om niet te investeren in FLNG. De drijvende fabriek kan immers gemakkelijk verplaatst worden en zo weer op een andere locatie aan het werk.

Het schip kan overigens heel wat hebben. Zelfs een cycloon categorie vijf. In het filmpje hieronder (gemaakt door Shell) kunt u kennismaken met de drijvende fabriek.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Shell.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd