De snelst bewegende gletsjer ter wereld heeft een enorme brok ijs verloren: een ijsklomp van 12,5 vierkante kilometer groot!
Op satellietbeelden is duidelijk te zien dat de Jakobshavn-gletsjer op Groenland een flink stuk ijs is kwijtgeraakt. Dat moet ergens tussen 14 en 16 augustus zijn gebeurd. De gletsjertong bevindt zich nu kilometers verder landinwaarts.
Manhattan Island
Naar schatting is de gletsjer een stuk ijs van ongeveer 12,5 vierkante kilometer groot verloren. Het ijs is ongeveer 1400 meter dik, wat neerkomt op een volume van 17,5 kubieke kilometer. Dat is genoeg om Manhattan Island met een 300 meter dik pak ijs te bedekken!
Ontsnappen
Jakobshavn verliest met enige regelmaat flinke stukken ijs. Eerder dit jaar raakte de gletsjer nog 7 vierkante kilometer ijs kwijt. Dergelijke ijsbergen zijn vaak zo groot dat ze niet gemakkelijk weg kunnen drijven. Ze blijven hangen op de bodem van de fjord. Pas als ze beginnen te smelten en in kleinere stukjes breken, weten ze te ontsnappen. En soms worden ze ook door andere ijsbergen uit de fjord geduwd.
De Jakobshavn-gletsjer staat te boek als de snelste gletsjer ter wereld. Op zonnige dagen duwt de gletsjer wel 46 meter ijs per dag in de oceaan. De gletsjers gaat bovendien steeds sneller ijs in de oceaan duwen en draagt een aardig steentje bij aan de zeespiegelstijging. Wellicht ken je de gletsjer ook van iets heel anders: aangenomen wordt dat de Jakobshavn-gletsjer de ijsberg produceerde die de Titanic tot zinken bracht.