Het stof in je huis verraadt een hoop over de bewoners

huis

Het stof kan meer vertellen over het geslacht van de bewoners en of de bewoners hondeneigenaren zijn of niet.

Onderzoekers bestudeerden stof afkomstig uit 1200 huizen in de Verenigde Staten. Vervolgens legde ze een analyse van dat stof naast de gegevens van de bewoners om te achterhalen of er verbanden waren. En die bleken er te zijn.

5000 soorten bacteriën
In het gemiddelde huis troffen de onderzoekers meer dan 5000 verschillende soorten bacteriën en rond de 2000 verschillende soorten schimmels aan. De schimmels bleken een goede indicatie te geven van de regio waarin het huis stond. “Geografie is de beste voorspellende factor als het gaat om de schimmels in je huis,” vertelt onderzoeker Noah Fierer. “De reden is dat de meeste schimmels via aarde en blaadjes het huis binnenkomen.”

Man of vrouw
De bacteriën gaven meer inzicht in de bewoners van het huis: zo konden de onderzoekers aan de hand van de bacteriën die in een huis opdoken, achterhalen of mensen een huisdier hadden. En ook was uit de bacteriën in een huis af te leiden of er voornamelijk mannen of vrouwen woonden. Zo is de mix aan bacteriën in een huis met alleen maar mannen anders dan in een huis met mannen en vrouwen.

“Elke dag worden we in ons huis omringd door een breed scala aan organismen, de meesten daarvan kunnen we niet zien,” vertelt Fierer. “We leven in een microbiële dierentuin en deze studie is een poging om die diversiteit in kaart te brengen.” Onderzoeker Albert Barbarán voegt daaraan toe: “Eén van de belangrijkste conclusies is dat als je hetgeen je in je huis inademt wilt veranderen, je of naar een plek daar ver vandaan moet verhuizen of de mensen en de dieren waarmee je in dat huis woont, moet veranderen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd