Golf van Mexico: olieparadijs van het westen

 GEOLOGIE  Grote bedrijven investeren massaal in boorplatformen in de Golf van Mexico. Zo betaalt Chevron Corporation 350.000 euro per dag om een boot te laten zoeken naar olie. En het is maar de vraag of dit bedrag ooit wordt terug verdiend. Toch is de kans redelijk groot, want onder de Golf van Mexico ligt veel olie. Heel veel olie.

Veel keus hebben Amerikanen niet. In het Midden-Oosten worden westerse bedrijven steeds vaker geweigerd, in Irak is het te gevaarlijk, in Rusland zijn de Russen liever zelf bezig, enzovoort, enzovoort. De enige plek waar Amerikanen nog olie mogen boren is in de VS, maar ja, daar wordt het steeds moeilijker om grote olievelden te vinden.

Gelukkig zit er wel veel olie onder zeeën en oceanen rondom de VS, alleen kost het wel een vermogen om te zoeken naar het zwarte goud. Gelukkig zijn er de nodige succesverhalen. Zoals van de Chevron Corporation. Het bedrijf pompt momenteel 125.000 vaten per dag op uit de Golf van Mexico. Een flinke hoeveelheid. Het zal een kwestie van tijd zijn voor de investering van 2 miljard euro wordt terugverdiend.

In september 2009 ontdekte BP PLC een flink olieveld onder de Golf van Mexico met een grootte van drie miljard olievaten. Maar er is meer: steeds meer bedrijven zijn er van overtuigd dat er een gigantisch oliereservoir onder de Atlantische Oceaan is. Dit reservoir strekt zich uit van Zuid-Amerika naar Afrika. Er wordt momenteel erg veel olie gevonden voor de kusten van Brazilië en Ghana, dus het is geen rare gedachte.

In 2008 werd acht procent van alle olie uit onderwatervelden gehaald, oftewel ongeveer tien miljoen vaten per dag. De kans dat dit percentage de komende jaren stijgt is zeer groot. Momenteel kunnen sommige landen gemakkelijk aan olie komen, zoals landen in het Midden-Oosten. De toekomst ligt echter bij westerse bedrijven, die de technologie hebben om nog dieper en op extremere locaties naar olie te zoeken. De enige vereiste is veel geld, maar er zijn zat bedrijven – zoals Chevron Corporation – die een gokje durven te nemen.

Er is één nadeel. Doordat er voorlopig nog een tijdje olie wordt gevonden, zal de overstap naar groene energie langer op zich laten wachten. Zolang er geen schaarste is, is er geen nood om over te stappen op een alternatief. Is het niet beter voor bedrijven om te investeren in groene energie? Geld verdienen is een belangrijk doel voor bedrijven, maar bijdragen aan een betere wereld is toch een groter doel?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd