Wanneer iemand een glas bier drinkt, dan wordt hij of zij socialer. Je denkt wellicht “logisch”, maar hier is nog niet eerder onderzoek naar gedaan.
Wetenschappers van het Universitätsspital in Basel gaven 60 gezonde mensen – 30 vrouwen en 30 mannen – bier met en zonder alcohol. Daarna moesten ze verschillende testjes doen, zoals een gezichtherkenningstest, een empathietest en een opwindingstest.
Het verlangen om met anderen te zijn en bij te praten in een gezellige en open omgeving nam toe bij de proefpersonen die bier met alcohol dronken. Het verschil was vooral goed te merken bij vrouwen die normaal erg terughoudend zijn.
Bier zorgt er tevens voor dat we vrolijke gezichten sneller herkennen. Ook krijgen mensen meer empathie, vooral diegenen die normaal gesproken niet zo meelevend zijn. Verder geven ‘beschonken’ proefpersonen seksueel getinte foto’s een hogere waardering dan de nuchtere deelnemers. Overigens vergroot een biertje de zin in seks niet.
“Er zijn veel mensen die bier drinken, maar er is weinig onderzoek gedaan naar hoe dit het verwerken van emotionele sociale informatie verandert”, zegt hoofdonderzoeker Matthias Liechti.
“Er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen, maar dat kan te maken hebben met het feit dat bij vrouwen het alcoholpromillage in het bloed sterker toeneemt na het drinken van dezelfde hoeveelheid bier”, reageert professor Wim van den Brink. “Het effect van alcohol kan iedere keer anders zijn, afhankelijk van of de hoeveelheid alcohol in je bloed toeneemt of afneemt. En natuurlijk hoeveel alcohol je hebt gedronken.”