Gist, fruitvlieg en worm leven langer door ibuprofen

ibuprofen

Een veel in ons medicijnkastje voorkomend middeltje blijkt niet alleen pijn en koorts aan te pakken, maar ook het leven van meerdere soorten te verlengen. Dat blijkt uit onderzoek onder wormen, gist en fruitvliegen.

“Er is veel om opgewonden over te zijn,” vindt onderzoeker Brian Kennedy, verbonden aan het Buck Institute. Onderzoekers van het instituut gaven ibuprofen in doses vergelijkbaar met de doses waarin wij mensen het tot ons nemen, aan diverse soorten. Die soorten leefden vervolgens gemiddeld vijftien procent langer. “De soorten leefden niet alleen langer, maar leken ook veel gezonder.” Het suggereert dat ibuprofen invloed heeft op veroudering.

Wormen
In eerste instantie experimenteerden de onderzoekers met gist. Maar later ook met fruitvliegen en wormen. “Onze voorlopige resultaten op basis van experimenten met wormen tonen aan dat ibuprofen ook hun leven verlengde,” vertelt onderzoeker Chong He. “Gezonde wormen zijn geneigd om veel te kronkelen en de behandelde wormen kronkelden veel langer dan men normaal zou verwachten. Naarmate ze ouder werden, slikten ze voedsel ook veel sneller door dan verwacht.”

Andere middelen
Onduidelijk is nog hoe ibuprofen het leven van organismen verlengt en ze langer gezond houdt. “Het is de moeite waard om verder te onderzoeken,” vindt onderzoeker Michael Polymenis. “Dit onderzoek was een proof of principle, bedoeld om aan te tonen dat gewone, relatief veilige medicijnen die wij mensen gebruiken de levensduur van uiteenlopende soorten kan verlengen. Het zou dan ook mogelijk moeten zijn om andere middelen zoals ibuprofen te vinden die nog beter in staat zijn om de levensduur te verlengen.”

Uiteindelijk zijn onderzoekers er natuurlijk niet op uit om fruitvliegen en wormen een langer leven te gunnen. Hun einddoel is zorgen dat mensen langer gezond blijven en langer leven. Door onderzoek te doen naar middelen die daarbij kunnen helpen en exact te achterhalen hoe die middelen verouderingsprocessen in andere soorten beïnvloeden, hopen ze uiteindelijk ook een beter beeld te krijgen van de verouderingsprocessen onder mensen en manieren waarop we die processen kunnen verstoren.

Bronmateriaal

"Could ibuprofen be an anti-aging medicine?" - Buckinstitute.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dcoetzee (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd