Geschiedenisboeken op maan en Vesta bevatten hetzelfde hoofdstuk

vesta

Wetenschappers hebben ontdekt dat de maan meer gemeen heeft met asteroïden dan gedacht. Zo blijken de maan en de asteroïde Vesta – en waarschijnlijk andere grote asteroïden – zo’n vier miljard jaar geleden door dezelfde meteorietenregen te zijn geraakt.

De onderzoekers trekken die conclusie op basis van meteorieten die op aarde zijn neergestort en afkomstig zijn van Vesta. De meteorieten vertellen wat Vesta zo’n vier miljard jaar geleden overkwam: de asteroïde werd met hoge snelheden geraakt door meteorieten. Precies in diezelfde tijd werd ook de maan gebombardeerd, zo stellen de onderzoekers in het blad Nature Geoscience.

WIST U DAT…

…de tand des tijds geen vat kan krijgen op Vesta?

Het onderzoek laat zien dat het bombardement niet alleen het hart van het zonnestelsel, maar ook de asteroïdengordel raakte. Bovendien onderschrijven de resultaten de theorie die veel wetenschappers erop nahouden. Namelijk dat gasgiganten zoals Jupiter en Saturnus zich verplaatsten en zo delen van de asteroïdengordel uit balans brachten. Dat veroorzaakte het zogenoemde Late Heavy Bombardment.

Met behulp van computermodellen werd vastgesteld dat de objecten uit de groep die Vesta raakte, banen hadden die ze ook op de maan konden brengen. “Hoewel de maan zich ver van Vesta, gelegen in de asteroïdengordel tussen de banen van Mars en Jupiter, verwijderd weet, blijken ze een deel van hun geschiedenis te delen,” stelt onderzoeker Yvonne Pendleton.

Bronmateriaal

"NASA Scientists Find Moon, Asteroids Share History" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / UCAL / MPS / DLR / IDA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd